Films, Series & TV

Stormzy toont 'innerlijke battle' in kortfilm over moeilijke jeugd

foto: YouTube: StormzyTV
  1. Newschevron right
  2. Stormzy toont 'innerlijke battle' in kortfilm over moeilijke jeugd

Als je dacht dat alleen Jay-Z en Beyoncé spraakmakende films bij hun albums kunnen maken, heb je het mis. Vanaf vandaag mag je namelijk Stormzy aan dit lijstje toevoegen! Stormzy geeft in zijn emotionele kortfilm Gang Signs & Prayer een kijkje in de wereld van een jonge, eerst nog onschuldige jongen die opgroeit in de Londense hood.

Gang Signs & Prayer

Februari dit jaar bracht de grime-artiest zijn gelijknamige album uit. En nu is daar dus ook de bijbehorende kortfilm, begeleid door zijn eigen tracks Return of the Rucksack, Bad Boys, Mr Skeng en 100 Bags.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Demonen

Het hoofdpersonage, Thomas, wordt opgevoed door zijn alleenstaande moeder. Door het gebrek aan een vader, blijft daar het eeuwige gevoel nooit helemaal genoeg te zijn. Thomas zoekt daarom steun bij een vaderfiguur uit de buurt, die uiteindelijk niet zo goed voor hem blijkt te zien. In de film schommelt het hoofdpersonage tussen twee uitersten, de 'demonen' die ook Stormzy maar al te goed kent. ''Een innerlijke battle waar veel zwarte jongeren mee te maken krijgen'', vertelt hij aan BBC News.

''Het is alsof er twee dingen binnen in mij zijn waarover ik kan beslissen om die te voeden en te koesteren, of ik kan het juist proberen te laten sterven. [...] De Gang Signs, dat is iets wat ik absoluut niet probeer te voeden. En dan de Prayer, dat zou ik misschien juist meer moeten koesteren.''

Eigen leven

De veertienjarige Abdul Basi Ayanwusi maakt indruk met zijn rol als de onzekere jongen die het verkeerde pad kiest. Ook David Alade is overtuigend in zijn rol als de volwassen Thomas. Dat, afgewisseld met de grime-achtige visuals van Rollo Jackson en de doordringende stem van Stormzy als verteller, zorgt ervoor dat de film keihard binnenkomt. En wat de film vooral onmisbaar maakt: Stormzy gebruikt zijn populariteit om een belangrijke boodschap over te brengen op zijn jonge fans.

''Jonge mensen zoals ik, die opgroeiden in de hood, wij weten vaak niet dat we zelf de meesters zijn van ons lot. Er zijn zoveel dingen die ons in de verkeerde richting duwen. Maar wij, wij bepalen wat er gebeurt in ons eigen leven. Het zijn alleen jij en God.''

Ster advertentie
Ster advertentie