Films, Series & TV

Nederlandse stemactrice van 'Pokémon' neemt na bijna 25 jaar afscheid van Ash

foto: Pokémon
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse stemactrice van 'Pokémon' neemt na bijna 25 jaar afscheid van Ash

Fans zullen binnenkort afscheid moeten nemen van Ash Ketchum in de televisiereeks van Pokémon. Dat betekent ook dat kijkers niet meer de stem van Christa Lips zullen horen. Na bijna 25 jaar neemt de Nederlandse stemactrice afscheid van haar rol als Ash.

'Het was een mooie reis'

"Deze rol werd een deel van mijn leven, zowel als stemacteur, als door mijn werk als één van de vertalers van deze serie", schrijft Lips in een LinkedIn-post. Op 12 juni sprak ze voor de allerlaatste keer de stem in van Ash. De stemactrice begon in 1999 met haar werk voor de geliefde televisiereeks. Volgens haar was het destijds veel gebruikelijker dat vrouwen jongensrollen kregen, omdat er "nog geen kinderen werkten in studio's". "Daarnaast krijgt een vrouw geen baard in de keel. De rol van Ash, de jongen die al die seizoenen lang tien jaar bleef, die voor Pokémon door het vuur gaat, een oneindig doorzettingsvermogen heeft en erg dol is op eten, zal niet langer behoren tot mijn werkzaamheden. Het was een mooie reis."

Eerste aflevering

De eerste aflevering van Pokémon kwam in 1997 uit in Japan. Hierin begon de jonge Ash Ketchum aan zijn avontuur om een Pokémon-meester te worden. In het eerste seizoen leerde hij Brock en Misty kennen, die hem vergezelden op zijn reis. De drie gingen uiteindelijk uit elkaar, maar kwamen elkaar nog geregeld tegen in de serie. In de laatste afleveringen met Ash in de hoofdrol worden ze voor de allerlaatste keer herenigd.

Het einde

The Pokémon Company maakte in december bekend dat Ash en Pikachu na 25 jaar plaats moeten maken voor twee nieuwe hoofdrolspelers. Het iconische duo verscheen sinds 1997 in meer dan 1300 afleveringen. De nieuwe hoofdrolspelers zijn Pokémontrainer Friede en Captain Pikachu. Zij zullen zich voegen bij de nieuwe personages Liko en Roy en beginnen hun avontuur in de Paldea-regio.

Ster advertentie
Ster advertentie