Films, Series & TV

'Happy Palace' is de eerste Nederlandse film met volledig Aziatische cast

foto: Kenny Nagelkerke
  1. Newschevron right
  2. 'Happy Palace' is de eerste Nederlandse film met volledig Aziatische cast

Happy Palace is de eerste Nederlandse film gemaakt door, voor en over de Chinees-Nederlandse gemeenschap. En dat is bijzonder, want de Aziatische representatie was tot nu toe ver te zoeken in het Nederlandse medialandschap. FunX sprak met hoofdrolspeelster Donna Tang en schrijfster Yan Ting Yuen over wat deze film voor hen en de rest van de gemeenschap betekent: "Dit verhaal is een tegengeluid van de stereotyperingen in de mainstream media en dat hebben we hard nodig."

Happy Palace

Het verhaal van Happy Palace draait om broer en zus Lok Man (Tenzing Woing) en Yung Ling (Donna Tang) die na het overlijden van hun vader alles in het werk stellen om het Chinees-Indisch restaurant van hun ouders te redden van de ondergang. Als hun onbetrouwbare oudtante zich ermee gaat bemoeien, wordt het de vraag of het nog uitmaakt of het restaurant failliet gaat of niet, omdat ze met veel grotere problemen te maken krijgen.

Voor het eerst is er in de Nederlandse filmindustrie een film met een volledig Aziatische cast. Wat heeft jullie geïnspireerd om deze film te maken?

Yan Ting:
"De regisseur en producent (Nicole van Kilsdonk, Janneke Doolaard, red.) wilden iets maken over een Chinees-Indisch restaurant, maar kwamen erachter dat dit verhaal toch wel echt verteld moest worden door de Chinese mensen zelf. Toen ben ik erbij gevraagd en heb ik samen met Ilse Ott het script geschreven. We hebben gewerkt met een volledig Aziatische cast, wat bijzonder is in Nederland. Er zijn wel korte films met een Aziatische cast, maar geen lange speelfilms in Nederland die vanuit dit perspectief worden verteld. De verhalen zijn er wel, maar ze komen vaak helaas niet door selectie van de publieke omroepen en streamingdiensten heen. "

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet alleen voor de schermen, maar ook achter de schermen werkten jullie voornamelijk met Aziaten. Hoe is dit zo tot stand gekomen?

Yan Ting: "De Hollywoodfilm 'Crazy Rich Asians' was de eerste film met een volledig Aziatische cast en crew en ik wilde dit ook bereiken met de film. Wij zijn op zoek gegaan naar Aziatische talenten voor deze gehele productie en dat is grotendeels ook gelukt. Bij de afdelingen waar het niet lukte was er wel altijd een Chinese Nederlander als raadgever. Op die manier hadden zij wel invloed op de keuzes die gemaakt werden en kregen zij ook weer meer ervaring in dit werkveld.

Ik zit al tijdje in het filmvak en heb me vaak aangepast aan de westerse cultuur en visie. Daardoor heb ik mijn eigen cultuur niet altijd compromisloos kunnen uiten, maar nu dus wel. Ik vond het heel bijzonder, ontroerend bijna. Het voelde als thuiskomen."

foto: Kenny Nagelkerke

Donna Tang als Yung Ling in 'Happy Palace'

Waarom is deze film zo belangrijk?

Donna: "Er moet een betere representatie komen van de Chinese community in de Nederlandse filmindustrie en ik heb het idee dat 'Happy Palace' de eerste stap is daarin. Ik hoop dat er nu meer rollen komen voor chinezen en ook andere rollen dan alleen ‘de Aziaat’. Vaak hebben ze een Aziaat nodig die de ‘r’ niet kan uitspreken of alleen lollig doet en onderdanig is. Ik hou van satire, maar Aziaten worden op tv alleen maar satirisch geportretteerd. Als dit het enige beeld is dat je op tv ziet, dan ga je je als Chinees op jongere leeftijd al meteen minderwaardig voelen. Van jongs af aan werd ik gepest of maakte ik racisme mee. Dat gaf me het gevoel dat mensen op je neerkijken als Chinees. Mainstream films hebben vaak een hele westerse kijk op de Chinese community, maar dit is ons perspectief en dat is nog nooit eerder aan zo’n groot publiek blootgesteld. Ik ben zo trots op deze film. Dit verhaal is een tegengeluid van de stereotyperingen in de mainstream media en dat hebben we hard nodig."

Hoe denk je dat deze film de Chinese cultuur en gemeenschap vertegenwoordigt of reflecteert?

Donna: "Deze film is echt een ode de hardwerkende Chinezen die in de keuken staan of hebben gestaan. Mensen bedenken niet wat er allemaal schuilgaat achter zo’n bordje met bami of nasi. Ze bedenken niet hoe hard eraan gewerkt is om dit klaar te maken. Mensen denken gewoon: goedkoop Chinees eten."

Yan Ting: "Ik ben zelf opgegroeid in een restaurant waar het 24/7 over het restaurant ging, met weinig tijd voor mij. In Maastricht waren wij de enige Chinese familie in kilometers omtrek, dus er werd wel raar naar ons gekeken soms. En ook veel van deze situaties zijn in de film terecht gekomen. Iedereen met een Chinees restaurant heeft dit meegemaakt en zal de microagressies herkennen. Ik vond het heerlijk om dit erin te verwerken. We spelen expres met de bestaande clichés en vooroordelen over Chinese Nederlanders en de Chinees Indische restaurants, maar met humor! "

foto: Kenny Nagelkerke

Tenzing Woing als Lok Man in 'Happy Palace'

Welke boodschap willen jullie de kijker graag meegeven met deze film?

Donna: "Ik hoop dat deze film iets positiefs meegeeft aan de Chinese community. Dat deze film laat zien dat het leuk en goed kan zijn om Chinees te zijn. Voel je als Chinees ook vooral niet minderwaardig ten opzichte van anderen, want je bent niet minder. Je mag trots zijn op jezelf en op je cultuur."

Yan Ting: "Ik hoop dat Nederlanders met een vernieuwde blik naar de Chinese Nederlanders gaan kijken. Dit zijn Chinese Nederlanders met hun voeten geworteld in Nederland en spreken zowel Nederlands als Chinees, specifiek Kantonees in mijn geval. Het is fijn om te zien dat in Nederland het Aziatische talent gevierd wordt in een volwaardige film waarbij Aziatische acteurs ook echt volwaardige rollen spelen. En ik hoop dat dat ook gezien wordt door het publiek."

Happy Palace is op donderdag 8 februari om 20.30 uur te zien op NPO3 en via NPO Start.

Ster advertentie
Ster advertentie