FunX

Mula B over het gevecht met zijn ego: "Ik geniet van het leven met minder"

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Mula B over het gevecht met zijn ego: "Ik geniet van het leven met minder"

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver: Mula B bracht zijn nieuwste en misschien wel meest verrassende album Narcopop uit. Met het album brengt hij een frisse wind in de muziekindustrie en laat hij zien dat zijn liefde voor zijn kunst zwaarder weegt dan het verdienen van geld. FunX spreekt Mula B (32) daarom over het gevecht tegen stereotypes, zijn ego en het vinden van schoonheid in kwetsbaarheid door middel van zijn muziek.

Kwetsbaar opstellen

Al in de eerste vier nummers die Mula B in aanloop van zijn albumrelease uitbracht, was te horen dat dit album anders zou worden dan luisteraars van hem gewend zijn. Hij stelde zich kwetsbaarder op in zijn teksten, gebruikte hele andere beats en wist in alle vier releases een compleet andere wereld te tonen dan die we normaliter terug horen in zijn muziek. Met de videoclips van Ik Kijk Soms Naar Jou en Blokke Gepikt zien we een duistere en eenzame wereld die vanuit verschillende perspectieven geïnterpreteerd kan worden. Zo vertelt hij het verhaal van de drugsdealer op een realistische manier, maar lijkt hij ook begrip te hebben voor de pijn en moeilijkheden van de gebruiker. De melancholische teksten worden daarentegen op beats gebracht die weer een eigen verhaal laten horen.

Zelf noemt hij het album een uitdaging die hij maar al te graag aanging op dit punt in zijn carrière. “Ik wilde weer voelen waarom ik een artiest ben geworden. Elk album is voor mij een uitdaging en heeft een duidelijk reden van bestaan, maar nu wilde ik vooral op zoek gaan naar vernieuwing. Ik wilde iets maken dat niet iedereen zou kunnen begrijpen.” Tijdens het proces heeft Mula B - die eigenlijk Hicham heet - zich zich volledig vrijgemaakt van de opgelegde stereotypes waar rappers vaak mee te maken krijgen en laat hij zien dat hij als artiest in geen enkel hokje te plaatsen is. Hij noemt het dan ook een grote bevrijding dat Narcopop eindelijk voor de hele wereld te horen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Passie

De artiest vertelt dat hij tijdens de start van zijn carrière alleen maar gefocust was op het creëren vanuit passie. Er zat toen namelijk nog helemaal geen sterk verdienmodel achter zijn muzikale carrière. De rapper heeft diezelfde passie gelukkig teruggevonden en heeft zich nu weer laten leiden door zijn creatieve vrijheid in plaats van streams en geld. “Als je naar mijn muziek luistert dan moet ik niet voorspelbaar worden. Dit album heb ik erg complex gemaakt en vrij te interpreteren. Ik wil namelijk echt dat iedereen er naar kan luisteren en het kan interpreteren op zijn eigen manier. Je moet het zien als een kunstwerk, waar iedereen iets anders in kan zien. Ik vind het kwetsbare in muziek heel erg mooi en als je je daaraan kunt relateren, dan heeft muziek en kunst in het algemeen denk ik veel meer waarde.”

Quote

"Je moet het zien als een kunstwerk, waar iedereen iets anders in kan zien. Ik vind het kwetsbare in muziek heel erg mooi en als je je daaraan kunt relateren, dan heeft muziek en kunst in het algemeen denk ik veel meer waarde.”

Ego

Het is een interessante ontwikkeling in de rappers carrière, aangezien hij in het verleden juist rijkdom verheerlijkte in zijn muziek en clips. “Het belang van uiterlijk vertoon, geld en luxe moest ik opzijschuiven. Alleen zo kon ik mijn gevoel volledig volgen en echt te werk gaan als muzikant.” Het maken van Narcopop zorgde ervoor dat Mula B het gevecht met zijn eigen ego aanging. "Als mens denken we al snel dat we de formule tot succes weten en alle kennis bezitten. Dit is eigenlijk helemaal niet zo. Er zit juist kracht in het weten dat je het niet weet. Dat is iets wat ik moest leren accepteren.”

Het maken van muziek kreeg voor hem daarom een andere betekenis, omdat hij zich tijdens dit album geheel liet leiden door zijn gevoel en onderbewustzijn. Iets wat de rapper tijdens elk album doet, maar waarin hij nu nog een stukje verderging. “Een belangrijke ontwikkeling die ik doormaakte tijdens dit album is dat ik niet meer voelde dat het per se een succes hoefde te zijn. Het gevoel van ‘alles wat ik doe moet werken’ heb ik losgelaten. Als het werkt is dat een zegen, maar zo niet? Dan is het gewoon voor mezelf geweest. Dit gaf mij een stuk meer uitdaging en zin in wat ik doe. Het gaf me het gevoel dat ik weer leefde."

Uitdaging

Deze verandering heeft Mula een stuk gelukkiger gemaakt. “Ik geniet meer van het leven met minder. Het was een stuk leuker om muziek te maken op deze manier, omdat ik weer hetzelfde gevoel kreeg als toen ik begon met het maken van muziek."

Hij vertelt dat hij toentertijd ook gefocust was op het brengen van een nieuw geluid en zijn creatieve vrijheid, maar dat dit gaandeweg in zijn carrière verloor. "Ik denk dat we als gehele industrie de luisteraars enorm hebben onderschat door vaker voor veiligheid te kiezen in plaats van vernieuwing. Met dit album zie ik dat ik dat zelf ook heb gedaan. Ik had namelijk helemaal niet verwacht dat ik zoveel positieve reacties zou krijgen, maar ik denk dat juist iedereen klaar was voor iets nieuws.”

Muziek voor jongere zelf

Het album Narcopop weergeeft een kwetsbare kant van Mula B en terwijl hij het maakproces zelf als één grote therapiesessie heeft ervaren, vind hij het ook belangrijk om juist anderen een hart onder de riem te steken. “Eigenlijk heb ik mezelf er doorheen geholpen en hoop ik anderen daar ook mee te kunnen helpen. Het album laat een boodschap horen, waarin ik zegt dat het oké is om gelukkig te zijn met het ongelukkige in het leven. Tegelijkertijd zeg ik dat je moet genieten van het leven.”

Daarnaast vertelt de rapper dat hij zijn muziek maakt voor de jongere versie van zichzelf. Een versie van Mula B die een hard leven leidde met weinig hoop. Bij de vraag hoe die jongen nu naar hem zou kijken, reageert hij dat er waarschijnlijk veel verwarring bij hem zou zijn. “Ik denk dat hij niet zou begrijpen dat de drang naar het hebben van spullen en geld weg is. Hij zou denk ik erg verward zijn omdat het mij nu niets meer kan schelen.”

Nalatenschap

Zelf is de rapper nu juist erg trots op het punt dat hij in zijn leven heeft behaald. Zijn grootste doel is dan ook om onbeschaamd zichzelf te zijn en impact te maken met zijn veelzijdigheid en eerlijkheid. “Het is voor mij van groot belang om met mijn kunst iets aan de wereld toe te voegen. De wereld heeft kunst namelijk nodig om verder te gaan: mensen raken er door geïnspireerd, krijgen energie en doen van daaruit weer dingen die essentieel voor ons allemaal zijn. Ik zeg ook altijd tegen de mensen om mij heen: mijn prioriteit ligt bij mijn muziek en mijn sociale leven komt op de tweede plaats.”

Om impact te maken en zijn nalatenschap op de beste manier mogelijk voort te zetten, zegt de rapper dat het belangrijk is dat hij niet meer in hokjes wordt geplaatst door anderen. Iets waar hij met album tegen heeft gevochten, maar volgens hem opnieuw lijkt te gebeuren. “Ik krijg te horen dat ik een nieuwe kant opga en een nieuwe sound heb gemaakt, maar voor mij is er helemaal geen ‘kant’. Ik creëer vanuit mijn gevoel en dat is niet te plaatsen of te voorspellen. Niemand weet wat ik hierna zou kunnen maken. Zelfs ik niet.”

Narcopop is nu op alle streamingdiensten te beluisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie