FunX

Is Nederland klaar voor Afropunk? Or nah?

  1. Newschevron right
  2. Is Nederland klaar voor Afropunk? Or nah?

Felle kleuren, drukke prints of juist black on black. Om afropunk stijl kan je moeilijk heen. Wat begon in het drukke Brooklyn, New York, heeft zich langzaam uitgespreid naar Europa. Zelfs tot in Nederland. Maar is ons nuchter landje klaar voor deze levendige, zwarte movement? Internetredacteur Charissa vroeg het aan afropunk-lovers.

Amerika

"Afropunk is begonnen als een community voor donkere Amerikanen die niet in een hokje gestopt wilden worden", vertelt fashionstyliste en blogger Maureen Powel. "Een klein groepje hield een picknick in het park voor zwarten die ook nog eens houden van punk en rock. Dat groeide uit tot het grootse, openminded evenement dat het nu is in de VS."

"When I say style, you say..."

Afgelopen zomer proefde FunX DJ Shay van de sfeer op het originele, Amerikaanse Afropunk festival. Voor een internationale versie van 'Als Shay zegt' trok zij onder andere haarblogger Taren Guy voor de camera. Bezoekers van het event vroeg ze waar zij aan dachten bij het woord 'style'.

"Het is meer dan een stijl, het is een lifestyle"

Het woord betekent voor iedereen wat anders, waardoor het festival ook niet één soort publiek trekt. Maureen: "Als je donker bent, gaan mensen er al snel vanuit dat je alléén van hiphop en r&b houdt." Maar de muziek rondom afropunk is verschillend. Lennie Kravitz, Lion Babe en Janelle Monae zijn afropunk, maar ook Solange en Eryka Badu. Zet daar het juiste eten en films bij en je hebt een festival.

"Het is daarom ook meer dan een stijl, het is een lifestyle", voegt fotograaf Lorenzo Overman toe. Hij maakt een fotoserie over de afropunkcultuur. Volgens hem zijn er evenveel mannelijke als vrouwelijke lovers van de beweging.

"Tijdens het fotograferen let ik bij zowel man als vrouw op bijzondere accenten, piercings of opvallende haarstijlen." Voordat de serie klaar is, duurt het nog even. "Ik wil eerst nog langs Afropunk in Parijs."

Trend

De cultuur rondom afropunk valt nu meer op, maar is al jaren aan het ontwikkelen. Maureen: "En het wordt alleen maar groter. Je hebt altijd mensen die zoeken naar een eigen identiteit. En als ze merken dat ze mogen laten zien wat in hun hoofd is, worden ze alleen maar meer geïnspireerd."

"Ze vragen zich af waarom ik zoveel piercings heb"

Succes

Volgens Lorenzo is nog niet heel Nederland iedereen overtuigd: “Veel donkere mensen vinden het nog raar. Ze vragen zich af waarom ik zoveel piercings heb.” Daarnaast denkt Maureen dat er wel behoefte aan is. "Er zijn al kleinere afropunkgroepjes gevormd. Zet die bij elkaar en je hebt een grote groep dat zo'n event zeker tot een succes maakt."

Na een geslaagde eerste editie in Parijs dit jaar laat Afropunk festival op hun website weten in zowel de VS als internationaal het event uit te willen breiden. Óf en wanneer het event ook naar Nederland komt, is nog onduidelijk. Maar de afropunk scene hier wacht het met open armen op.

Ster advertentie
Ster advertentie