FunX

Reporter Charissa helpt twee baby's op de wereld te zetten #WorX

  1. Newschevron right
  2. Reporter Charissa helpt twee baby's op de wereld te zetten #WorX

''Het mooiste dat mij ooit is overkomen'' hoor je kersverse ouders vaak zeggen. Dat moois kan heel onverwachts komen. En weet vroedvrouw, oftewel verloskundige Pascalle als de beste. Door de onvoorspelbaarheid van haar beroep moet zij op elk moment klaar staan voor actie. Reporter Charissa liep een nacht met haar mee en ervaarde zelf hoe verrassend een dienst kan lopen. Pascalle begeleidde niet één maar twee moeders bij hun bevalling.

Pascalle: "Je hebt wel alles meegemaakt, zelfs een zeldzame bevalling waarbij het kind in de vliezen geboren is."

Hoewel het bijna altijd goed gaat, maakt de Rotterdamse ook de minder leuke momenten mee.

"Als het misgaat, dan ga ik ook gewoon een potje janken. Het is een emotioneel vak. Je ziet de pieken en ongelofelijke dalen. En dan mogen mensen best zien dat je meeleeft."

Geen bed of gordijnen

Af en toe komt het voor dat Pascalle een baby geboren ziet worden in een minder ideale gezinssituatie.

"Ik werk ook middenin de achterstandswijken in Rotterdam. En niet iedereen realiseert zich dat er mensen zijn die geen gas en licht hebben, een bed of gordijnen voor hun raam hebben. Gelukkig zijn er ook lieve mensen die hen volledig van spullen voorzien als wij een oproepje plaatsen."

Top Gear tijdens bevalling

Vraag je je af of de partners nog een rol hebben in dit alles? Aan Pascalle is altijd geleerd: 'De worst assistent is the husband'. "Maar het verschilt nogal per partner." Om er toch het beste van te maken heeft ze nog wel wat do's en don'ts: "Ik kom vaak bij ziekenhuis Ikazia, dat is vlak bij de rotiboer, laat dat maar even achterwege voor de geboorte. Top Gear kijken tijdens de bevalling is ook niet aan te raden."

Ster advertentie
Ster advertentie