FunX

Mohammed is boos op De Volkskrant: "Ik word afgeschilderd als terrorist"

  1. Newschevron right
  2. Mohammed is boos op De Volkskrant: "Ik word afgeschilderd als terrorist"

Mohammed Rashid was in zijn auto onderweg naar Schiphol toen hij aan de kant werd gezet voor controle. Een dag later ziet hij een foto van zichzelf op de voorpagina van de Volkskrant met de titel: 'Is Schiphol nog wel veilig?'. Mohammed is boos op de Volkskrant en vindt dat de krant hiermee de suggestie wekt dat alle moslims terrorist zijn.

Morad en Shay belden met Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant. Ze vroegen hem waarom de kwaliteitskrant voor een foto van een moslim heeft gekozen.

De werkelijkheid

Volgens Remarque heeft de Volkskrantfotograaf een uur op Schiphol gestaan, en dat er van de zes gemaakte foto’s toevallig drie erbij zaten van mensen met een moslim-achtig uiterlijk. Hij staat dan ook vierkant achter de foto: ‘"Een krant is er om de werkelijkheid te laten zien. We gaan het dan ook niet krampachtig uit de weg."

Onaangenaam

Wel wist Remarque vóór publicatie al dat het een gevoelige foto was, met misschien onaangename associaties. Hij geeft toe dat hij achteraf dan ook spijt heeft van de kop van het artikel.

"Ga het dialoog aan met moslims, ga mensen niet in hokjes plaatsen."

Toen Mohammed met zijn vrienden door de Schipholtunnel ging, verwachtte hij al dat hij zou worden aangehouden. "Maar dat vind ik niet erg, ik vind het juist fijn dat de overheid stappen onderneemt om de bevolking een gerust gevoel te geven, maar helaas gaat dat niet op de juiste manier, ook bij een aantal media."

Onzin

Mohammed reageert op de eerdere woorden van de hoofdredacteur. "Als een fotograaf daar een uur staat zoals hij zegt, en er zes auto's worden aangehouden, dan is dat met alle respect de grootste onzin." Mohammed suggereert dat het er meer zouden moeten zijn geweest.

Hoofdredacteur Remarque voelde wel wat voor de kritiek op de foto en nodigde de Almeerder uit om erover te praten. Mohammed weigerde echter, "want het kwaad is al geschied". Hij plaatste zijn contact met hem wel op Facebook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KORT GEDING OM VOORPAGINA

Mohammed spant nu een kort geding aan tegen de krant en eist rectificatie. "Ga het dialoog aan met moslims en ga mensen niet in hokjes plaatsen."

Ster advertentie
Ster advertentie