FunX

Column van Tim: "Fans van Badr Hari zijn net PVV-ers"

  1. Newschevron right
  2. Column van Tim: "Fans van Badr Hari zijn net PVV-ers"

Ja maar, wat was het weer een geweldige anti-climax dat kijken naar een vechtsport. Maandenlang opbouwen van spanning en hype en super veel aandacht voor staredowns, wegingen, persconferenties. Een compleet circus. Mensen die honderden euro’s betalen voor een kaartje, die naar Duitsland reizen om hun held te zien vechten en dan één slome ronde met wat klappen en dan in ronde twee breekt de arm van Badr Hari. Niet spectaculair, niet door een wilde klap, gewoon opeens.

Maar dat is vechtsport. Wie tijdens de beslissende penalty zijn been breekt, zal ook niet scoren en daarom verliezen. Maar als het jouw elftal is dat zo wint, dan ben je toch blij. In dit geval is dat natuurlijk anders. Want als Badr niet wint, dan is er natuurlijk een hele hoop wat niet deugd in de wereld, als je internet mag geloven.

Hoe grappig is het om te zien dat de Badr fans over elkaar heen struikelen om te roepen dat je zo toch niet wil winnen als Rico zijnde. Had Badr de arm van Rico gebroken, dan was het omdat hij een beestachtige vechtmachine is, die supernatuurlijke krachten heeft en daarom de koning van de ring zal blijven.

Omgekeerd is dat natuurlijk niet zo. Maar het maakt ook helemaal niet uit of Rico dit wel of niet als winst ervaart, je hoeft niet te winnen om je tegenstander te zien verliezen. Badr heeft verloren, want zo zijn de regels. Kan je niet door vechten? De scheidsrechter telt voor je en je krijgt een technische knock-out en doei.

Maar er zit natuurlijk veel meer achter. Rico VS Badr is een politieke strijd. De PVV-ers en racisten waren allemaal pro-Rico en de allochtonen waren voor Badr. Natuurlijk hebben we het nu niet over de neutrale sportfan die voor de beste vechter is. Nee, we hebben het over de mensen die alleen maar kijken omdat Badr vecht. De populistische kijker. De blanke man die de Marokkaanse badboy-crimineel kapot wil zien gaan, vanwege zijn geschiedenis en afkomst, kijkt natuurlijk ook opeens naar vechtsporten.

Omgekeerd was het precies hetzelfde trouwens. Badr die van een tatta gaat verliezen gaat niet en als je fan bent van Rico, dan haat je Mocro’s. Badr fans zijn niet heel anders dan PVV-ers. Ze willen hun held zien winnen en als dat niet zo is, dan ligt het aan het spel, aan de regels en dan is het helemaal geen verlies. Wacht maar tot er een rematch komt, dit is geen tweede plek maar een uitstel van een eerste plek. Blind voor de feiten en compleet idolaat van hun held.

Zelfs als Badr verliest roept hij achteraf wat dingen over hoe hij Rico de volgende keer wel gaat pakken en de Badr-volgers zijn blij. Gewoon dingen roepen die je net had kunnen waar maken, falen en gelijk roepen dat het volgende keer wel gebeurt. De fans vreten het op als de waarheid en iedereen die het niet gelooft is een ongelovige die allochtonen haat. Schreeuw iets, zet een groep op tegen de andere, maak mensen blind voor regels en feiten. Sport-populisme met politieke achtergrond. Prachtig.

Maar feiten zijn feiten. Rico heeft technisch gewonnen. Badr heeft technisch verloren want zijn lichaam is kapot. Wie heeft gewed op Badr is zijn geld kwijt. Wie heeft gewed op Rico kan innen. De rest er omheen is bullshit voor mensen die niet met de realiteit om kunnen gaan. En mijn collega Ismael? Die loopt vandaag in tutu op zijn werk. En ik maar denken dat vechtsport geen goede entertainment is.

Je hoort de column van Tim Beumers iedere avond rond 18.50 uur bij Morad & Shay!

Ster advertentie
Ster advertentie