FunX

Niet praten over depressie kan levens kosten

  1. Newschevron right
  2. Niet praten over depressie kan levens kosten

Een depressie heb je nooit alleen. Dat is één van de dingen die psychiater Esther van Fenema duidelijk wilde maken. Afgelopen zondag schoof zij aan tijdens een speciale depressie uitzending van CritiX. Een show vol tips, ervaringen van jonge luisteraars en woorden van steun (als je daar even behoefte aan hebt).

Ben ik depressief?

Esther organiseerde het Depressiegala dat vanavond om 22:00 uur op NPO1 te zien is. Het Depressiegala is één van de manieren om mensen bewust te maken van deze aandoening die levens kan kosten. Dit jaar is het thema 'jongeren'. Esther legt uit dat depressie tegenwoordig vaak voorkomt onder die groep. Maar iedereen heeft weleens een dipje. Dus hoe weet je of je lijdt aan depressiviteit?

"Het is een set symptomen, waaronder gevoelens van somberheid. Denk verder aan slecht slapen, slecht eten, concentratiestoornissen, waardoor je je op school minder goed kan concentreren en gedachtes aan de dood. Dat laatste is een heel belangrijk kenmerk van depressie, hoewel het niet altijd hoort tot de symptomen."

Heb je het grootste gedeelte van de dag last van deze symptomen? En dat al twee weken aaneengesloten? Dan zou je je volgens Esther af kunnen vragen of dat geen depressie is. Online zijn er ook verschillende zelftesten te vinden voor depressiviteit. Deze kunnen je een beter zelfbeeld geven, maar zijn geen vervanging voor een gesprek met je arts of specialist.

Erfelijk

Komt depressiviteit in de familie voor, dan kan het zijn dat je er extra gevoelig voor bent. Esther: "Er zijn mensen bij wie het keihard erfelijk bepaald is. Met veel zelfmoord in de familie, dan ben je heel kwetsbaar. Maar er zijn ook mensen die heel veel stress hebben, en dan heb je ook kans op een depressie."

80 Procent van de jongeren schaamt zich voor zijn depressieve gevoelens

Vanuit de Mental Health Foundation heeft Esther een Facebookenquête onder jongeren gehouden. Daaruit bleek dat het grootste deel (80 procent) zich schaamt voor zijn depressieve gevoelens en het niet durft te vertellen op school of aan klasgenoten. 75 procent durft het ook niet aan z'n ouders te vertellen. Volgens Esther kan de zogenoemde 'succesterreur' een oorzaak zijn. Daarmee doelt ze op het supergelukkige en succesvolle imago dat velen online proberen te behouden.

"Ik heb mensen in mijn spreekkamer, die zien er perfect uit, hun leven lijkt er aan de buitenkant perfect uit te zien, maar in mijn kamer zijn ze alleen maar in tranen en willen ze alleen maar dood, omdat ze zo verschrikkelijk depressief zijn. Dus dat contrast is gigantisch voor sommige mensen, vooral voor jongeren."

Ster advertentie
Ster advertentie