FunX

Piloot Eser deelt droomleven met jaloersmakende foto's op Instagram

  1. Newschevron right
  2. Piloot Eser deelt droomleven met jaloersmakende foto's op Instagram

De 31-jarige Turks-Nederlandse Eser is piloot. Op Instagram deelt ze jaloersmakende foto's van haar droombaan. Dat heeft haar inmiddels bijna 60.000 volgers opgeleverd. Eser woont momenteel in Turkije, maar ze is opgegroeid in Nederland en haar familie woont nog in Maarssen. Eser was even in Nederland en kon tijd vrijmaken in haar drukke schema om aan te schuiven bij Rutger in Jouw Stad.

meisjesdroom

Voor Eser was piloot worden echt een meisjesdroom. Toen ze als kind op Schiphol stond, wist ze meteen dat ze ooit een baan in de luchtvaart wilde. Toch deed ze na de middelbare school een andere HBO-opleiding en begon ze daarna met werken. Na een tijdje realiseerde ze zich toch dat ze alleen gelukkig kon worden als ze haar dromen om piloot te worden achterna zou gaan.

"Toen ik heel klein was vond ik het geweldig om op Schiphol te zijn. Ik vond het heerlijk om te vliegen. Ik heb geluk dat ik dit waar kon maken."

Vliegopleiding

Een pilotenopleiding is duur. Het is namelijk een privéopleiding en je hebt daarom geen recht op studiefinanciering. Uiteindelijk eindigde Eser na veel research bij een vliegopleiding in Turkije. Daar was de opleiding goedkoper dan in Nederland. Na een selectieprocedure waarin ze onder andere een psychologische en medische test onderging, werd ze aangenomen. Uiteindelijk rondde ze de opleiding met succes af.

parttime

Nu heeft Eser een baan als piloot. Ze werkt parttime, wat inhoudt dat ze drie weken aan één stuk door werkt en daarna een week vrij is. In principe kan ze elke maand in haar vrije week op vakantie gaan. Dat doet ze dan ook regelmatig. Die jaloersmakende vakantiefoto's deelt ze met haar fans op Instagram.

getrouwd

Eser heeft behalve een baan nog iets moois overgehouden aan haar vliegopleiding. Ze ontmoette daar namelijk haar huidige man. Inmiddels is ze vijf jaar getrouwd, maar dankzij haar drukke schema zien ze elkaar niet vaak. Ze koesteren daarom de schaarse momenten samen.

"Ik mis hem heel erg. Als we elkaar zien, is het fijn om samen heel romantisch op vakantie te gaan."

Mannenberoep

Het piloten vak is nog steeds een mannenberoep. Dat is jammer volgens Eser, want: "Het is ook wel eens lekker om meidenpraat in de lucht te hebben". Eser krijgt gelukkig veel positieve reacties op het feit dat ze een vrouwelijke piloot is. Toch zijn er ook mensen die het raar vinden om een vrouwelijke piloot te hebben.

"Ik heb wel eens gehad dat passagiers eruit wilden, omdat er een vrouw het vliegtuig moest besturen."

vliegen

Eser bestuurt liever een vliegtuig dan een auto. "Er is ook wel eens file bovenin de lucht, maar we hebben wel een beter uitzicht". Autorijden en vliegen is volgens Eser echt niet met elkaar te vergelijken. Er komt namelijk heel veel kijken bij het besturen van een vliegtuig.

"Ook met de automatische piloot moet je zelf nog veel inbrengen. Het is niet zo dat we op een knopje drukken en dan gaan slapen."

Ster advertentie
Ster advertentie