FunX

"Mijn paspoort heeft niets te maken met hoe ik mij van binnen voel"

  1. Newschevron right
  2. "Mijn paspoort heeft niets te maken met hoe ik mij van binnen voel"

De Turkse Ömer ging vorige week viral met een video waarin hij kritiek uitte op de Turkse president Erdogan. Door die video staat hij inmiddels bekend als de 'hipster Turk'. Hij wist dat hij ook het risico liep dat hij negatievere of zelfs gewelddadige reacties zou krijgen, maar hij liet zich daardoor niet kennen.

"Ik woon in Nederland en vrijheid van meningsuiting geldt hier. Als ik mijzelf bang laat maken door dat soort lui, dan geniet ik niet van die vrijheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee paspoorten

Ömer schoof afgelopen zondag aan in de CritiX-studio en reageerde op de stelling: "Met twee paspoorten voel je je nooit helemaal Nederlander".

"Ik ben het daar eigenlijk niet mee eens, want als je kijkt naar de protesten in Rotterdam [afgelopen weekend], dan weet ik zeker dat daar genoeg Turken tussen zaten die helemaal geen Turks paspoort hebben."

In Rotterdam ontstonden enkele weekenden geleden protesten, omdat Turkse diplomaten het land niet binnen mochten komen om campagne te voeren voor president Erdogan. Verschillende politici waren ervan overtuigd dat de rellen doordat het in Nederland mogelijk is om twee paspoorten te hebben. Maar ook FunX-luisteraar Kaya was het eens met Ömer: "Mijn paspoort heeft niets te maken met hoe ik mij van binnen voel."

Familie

Volgens Ömer willen veel Turken niet over politieke kwesties praten met hun naasten, omdat ze bang zijn om hen kwijt te raken zoals bij hem ook het geval is. "Ik spreek mijn familie om dit soort zaken al drie, vier jaren niet."

Woede

Erdogan-aanhanger Jöbriël was ook live in de studio en ziet vooral de goede kanten van de Turkse president: "Maar ik denk wel dat hij dingen heeft gezegd uit woede." Tussen Ömer en Jöbriël ontstond daarna een drukke discussie over wie fout zat, Nederland of Turkije.

beleefd

De twee jonge gasten lieten zich echter niet gaan en bleven beleefd tegen elkaar. Ze werden het zelfs met elkaar eens: uiteindelijk zegt je nationaliteit niets over wie jij bent als persoon.

Ster advertentie
Ster advertentie