FunX

Muhammed Al-tamimi: van vluchteling tot transgenderchirurg in spe

  1. Newschevron right
  2. Muhammed Al-tamimi: van vluchteling tot transgenderchirurg in spe

Muhammed Al-tamimi vluchtte op zijn zesde uit Irak naar Nederland. Na een slechte Citotoets kreeg hij vmbo-advies, maar hij heeft zich nooit uit het veld laten slaan. Inmiddels is hij bijna klaar met zijn opleiding Geneeskunde.

Transgenderchirurg

Muhammed heeft nog veel ambities. Hij wil namelijk transgenderchirurg worden. Eva was benieuwd naar zijn bijzondere verhaal en nodigde hem uit in WorX.

Trots

Muhammed kreeg ook het vertrouwen van de Nederlandse overheid. Hij mocht vorig jaar namelijk de ECHO Award in ontvangst nemen, een landelijke stimuleringsprijs voor multicultureel talent in het hoger onderwijs. Muhammed kreeg de prijs in de categorie Wetenschappelijk Onderwijs en versloeg daarbij vele studenten uit andere studiegebieden.

''Het was een hele speciale avond. M'n ouders waren erg emotioneel. We zijn gevlucht om een beter bestaan op te bouwen en dit is een bevestiging dat het is gelukt. Ook mijn familie in Irak is heel trots.''

Drijfveer

Muhammed is altijd gesteund door zijn vrienden en familie. Op zijn zesde kwam hij naar Nederland als politieke vluchteling. Hij beseft heel goed dat hij zijn kansen moet grijpen. Hij doet er dan ook alles aan om zijn dromen te verwezenlijken.

''Toen we naar Nederland vluchtten, maakten we een tussenstop in Oekraïne. Er was iets mis met de papieren en we werden tegengehouden. Mijn moeder werd zo emotioneel; dat moment zal ik nooit vergeten. We hebben zoveel moeite gedaan om hier te komen. Hieraan terugdenken werkt als mijn grootste drijfveer.''

Directeur

Muhammed wilde graag vwo doen, maar kreeg het verkeerde advies. Toen hij er met de mentor en later met het afdelingshoofd niet uitkwam, besloot hij naar de directeur te gaan. Hij kon toch vwo gaan doen en vervolgens kon hij geneeskunde gaan studeren. Tijdens zijn studie kon hij een keer meekijken met een geslachtsveranderende operatie. Hij was onmiddellijk verkocht.

''Als je zo'n operatie hebt gezien, dan blijft dat bij je. Ik wilde altijd al plastisch chirurg worden. Toen ik voor het eerst een geslachtsveranderende operatie zag, wist ik zeker dat ik transgenderchirurg wilde worden. Dit is de ultieme combinatie voor mij.''

Operatie

Reporter Jeansen was benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een lichamelijke transitie. Hij ging langs bij Muhammed en zijn docent Maaike in het ziekenhuis. Daar lieten Muhammed en Maaike hem zien hoe een operatie van vrouw tot man eruitziet.

''Vroeger werd een penis gemaakt met huid uit de onderarm. Maar tegelijkertijd konden transgenders ook makkelijk herkend worden. Nu onderzoeken we nieuwe mogelijkheden.''

Ster advertentie
Ster advertentie