FunX

Gratis internet binnen EU: Check deze 4 valkuilen voor je op vakantie gaat

  1. Newschevron right
  2. Gratis internet binnen EU: Check deze 4 valkuilen voor je op vakantie gaat

Vanaf vandaag kun je gratis internetten, bellen en sms'en binnen de Europese Unie. Maar let op voordat je jouw 4G heel blij aanzet tijdens je komende vakantie want dat 'gratis' is niet helemaal waar. Morad & Shay spraken NOS-techredacteur Nando Kasteleijn, die je waarschuwt voor 4 valkuilen.

1. onbeperkte databundel = niet onbeperkt in EU

Als jij een onbeperkte databundel hebt in Nederland, betekent dat niet dat je automatisch onbeperkt kunt Instagrammen op je vakantie in Spanje. Je moet dus even bij je provider checken hoeveel data je precies meekrijgt. (Spoiler alert: je kan hoogstwaarschijnlijk niet al je data meenemen naar het buitenland).

2. je kan niet vanuit nl naar het buitenland bellen

Stel: jouw matties zitten zonder jou op het strand aan de Italiaanse kust, en je wil ze even laten weten dat je het heel zwaar hebt in Nederland, dan is het verstandiger dat zíj jou bellen dan andersom. Want het kost geen geld om vanuit het buitenland naar Nederland te bellen, maar andersom wel.

3. turkije is niet eu dus pas op!

Landen als Zwitserland, Noorwegen en Turkije liggen misschien in Europa, maar zijn geen onderdeel van de Europese Unie. Daarom moet je voordat je weggaat goed uitzoeken of dat gratis roamen ook voor deze landen geldt. Dat kan namelijk nogal eens verschillen.

4. houd je gebruik in de gaten

Gratis internet klinkt leuk, maar het is niet de bedoeling dat je de hele dag alleen maar series streamt. Houd je gebruik dus in de gaten, want providers zitten niet te wachten op te veel roaming. Let ook goed op als je een semester in het buitenland studeert, want dan moet je vaak ook iets anders regelen voor je databundel.

Ster advertentie
Ster advertentie