FunX

Lijpe over zijn album 'Zandloper', wijze levenslessen en de droom om te vertrekken naar zijn vaderland

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Lijpe over zijn album 'Zandloper', wijze levenslessen en de droom om te vertrekken naar zijn vaderland

Na EP Van De Bodem Naar De Grond en zijn soloalbums Levensles en Jackpot, bracht Lijpe een paar weken geleden zijn derde album Zandloper uit. De rapper uit Maarssen kwam langs bij FunX om wat meer over de verhalen achter de tracks van zijn nieuwe album te vertellen.

School

De carrière van Lijpe gaat superlekker. Zelf zegt hij nooit zover te zijn gekomen in de muziek als hij niet was gestopt met school. Hij heeft geen spijt van de keuze om van school te gaan, want hij stond volledig achter zijn keuze. Op dat moment was het volgens hem 'nu of nooit'.

"Maar het is niet verstandig. Ik zou niet iedereen aanraden om te stoppen met school en te beginnen met rappen."

Levensles

Zijn ouders vonden het minder leuk dat hij stopte met school en hadden daar moeite mee. Logisch volgens Lijpe: "Je moet jezelf eerst bewijzen." Op zijn track Luister Goed uit hij zijn liefde en respect voor zijn ouders. De grootste levensles die hij van hen meekreeg is dat hij geen overhaaste beslissingen te nemen.

"Ik heb mijn ouders vaak achteraf gelijk moeten geven."

doe rustig

Eén van de hits van zijn album Zandloper is de track Doe Rustig. Op deze energieke tune rapt Lijpe dat hij liefde voor de buit heeft en geen liefde voor de mic. De rapper legt in Start uit dat dat niet betekent dat hij geen liefde voor muziek heeft.

"De mic en ik zijn een soort vijanden, want de mic incasseert mijn klappen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geld en luxe

Natuurlijk heeft Lijpe wel ook liefde voor de buit. In Altijd zit de line 'Het is niet voor altijd, dus ik pak het altijd'. Lijpe probeert alles te pakken wat hij pakken kan. Dankzij het geld hoeft hij tegenwoordig minder roekeloze dingen te doen. Hij heeft nu zijn eigen huis, rijbewijs en auto en die stabiliteit maakt hem rustig.

"Vroeger had ik die luxe niet."

Zandloper

Tegelijkertijd weet de rapper ook dat geld niet alles betekent. Daar representeert zijn album Zandloper ook. Op de cover staat een zandloper met aan de bovenkant geld en aan de onderkant een graf. De boodschap: je kunt niet al het geld en het luxe meenemen je graf in. Die daden neem je mee, als het geld en luxe laat je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaderland

Op zijn track Marokko laat Lijpe weten dat hij 'hier weg wil'. Hij heeft er vaak over nagedacht om op deze leeftijd naar zijn vaderland te vertrekken. Er zijn op dit moment alleen nog een paar zaken die dat niet toelaten, maar hij weet zeker dat er een dag komt dat hij naar Marokko vertrekt.

"Ik voel me daar zo erg thuis dat ik meer wil proeven dan alleen een vakantie. Mijn gevoel zegt dat ik er wel aan toe ben om daar voor lange tijd heen te gaan."

Bloemen en de zee

Ten slotte wil Fernando weten of Lijpe met zijn teksten andere mensen wil helpen. Zijn teksten klinken namelijk soms als een soort therapie. Lijpe antwoordt dat hij in eerste instantie rapt over wat hij heeft meegemaakt: "Ik had ook over bloemen, de zon en de zee kunnen rappen, maar ik rap over mezelf." Hij wil daarmee niet anderen de les lezen, maar: "Als iemand een les uit mijn teksten kan trekken, heb ik daar alleen maar respect voor.

Ster advertentie
Ster advertentie