FunX

Dit waren de vijf beste optredens van Het Moment in Tilburg

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment
  1. Newschevron right
  2. Dit waren de vijf beste optredens van Het Moment in Tilburg

Nieuw hiphopfestival alert! Afgelopen weekend vond de eerste editie van Het Moment in Tilburg plaats. Terwijl de kermis een paar meter verderop in volle gang was, kwamen hiphopliefhebbers in grote getalen naar de Spoorzone om hun favoriete artiesten aan het werk te zien. Check hieronder de beste optredens van Het Moment in Tilburg die je volgens ons niet gemist mag hebben.

5. Kevin

Het begon afgelopen zaterdag rond een uurtje of tien 's avonds donker te worden in Tilburg en dat bleek het perfecte moment om Kevin op stage te verwelkomen. De Rotterdamse rapper liet me tijdens zijn show beseffen dat zijn catalogus aan hits te bizar voor woorden is. Hoe kan iemand op zo'n breed vlak succesvol zijn in wat hij doet en toch een geheel eigen en herkenbare sound hebben?

Met zijn performance wist Kevin de mensen precies te geven waar ze voor kwamen en had hij voor ieder wat wils. Zo keek de slowflow animal het publiek recht in hun ogen aan terwijl hij woord voor woord de ene na de andere track stond mee te rappen. Ook de mensen die gekomen waren om te dansen, kwamen aan hun trekken bij de show van Kevin. Met songs als Beetje Moe en Die Man wisselde hij zijn rauwe hiphoptracks af met tunes die je heupen laten bewegen zonder dat je het doorhebt. Hoewel Kevin de crowd al volledig voor zich gewonnen had, onderstreepte de Rotterdamse rapper met de tune Als Ik Je Niet Zie dat hij een divers publiek aanspreekt en hij ook een heel festival in koor kan laten meezingen met zijn hits.

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment

4. Ares

Dat Ares een trouwe fanbase heeft, werd op Het Moment nog maar eens duidelijk. De rapper speelde een thuiswedstrijd in Brabant en bracht met tracks als Upside Down, Camera's en Lakeside zijn klassiekers ten gehore. Met veel zelfvertrouwen wisselde de 162-frontman zijn classics af met tunes van zijn laatste album Waveyman - Live From Mars, terwijl hij als een ware rockster over het podium bewoog.

Waar veel rappers tijdens hun show aan het publiek vragen om een cirkel te vormen en een moshpit in gang te zetten, is Ares een van die guys die dat niet eens hoeft te vragen. En dat is niet gek met bangers als Rollercoaster Tycoon. De rapper die misschien wel het dichtst bij zichzelf gebleven is, wordt naar mijn mening niet vaak genoeg genoemd als we het hebben over de meest getalenteerde artiesten van het land. Hoewel Ares niet vaak meer op hiphopfestivals optreedt, liet hij zien dat hij op het podium volledig in zijn element is en zich weinig aantrekt van wat anderen van hem vinden. Met zijn speelse en toch diepgaande tracks brengt de rapper die energy ook over op zijn hondstrouwe fans, die de hele tent afbreken terwijl ze zijn tunes keihard meerappen.

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment

3. Sticks

Sticks is niet vaak meer op festivals te vinden, maar bewees op Het Moment waarom hij nog steeds tot de beste performers van het land behoort. De doorgewinterde rapper bespeelde het publiek op geheel eigen wijze en verstopte zich zo nu en dan in stilte achter zijn zwarte bucket hat om het verlangen naar zijn raps bij de crowd te vergroten. De Opgezwolle-rapper bracht met zijn mysterieuze zwarte outfit en zijn wisselwerking met Kubus die achter de draaitafels stond, bijzonder veel energie over op de gepassioneerde mensen die naar de Spoorzone gekomen waren.

"Thanks naar iedereen die hiernaartoe gekomen is om een feestje te bouwen en niet alleen om te filmen", schreeuwde Sticks aan het einde van zijn show door zijn microfoon om de crowd te bedanken. Hoewel ik me aangesproken voelde - ik was namelijk gewoon aan het werk - was het dope om te zien dat de Zwollenaar het zo naar zijn zin had met de mensen in het publiek. De liefde was overigens geheel wederzijds: zijn fans gingen keihard los tijdens zijn show, waar Sticks zowel oude tracks als nieuwe nummers performde. Hij begon zijn show met tracks van zijn laatste album Alles Over Hoop en maakte zijn day one fans blij met tunes als Tijgers en Draken en Spaanse Vlieg.

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment

2. Hef

Hef wordt door veel mensen gezien als de goat van de Nederlandse hiphopscene en liet op Het Moment wederom zien waarom dat het geval is. De rapper die al meer dan tien jaar consistent dikke albums dropt, was naar de Spoorzone gekomen om mensen eraan te herinneren wat echte hiphop is. Samen met zijn broertje Crooks en zijn iconische mattie Killah Keezy gaf Hef zich volledig over aan het publiek. "Soms zit ik in de studio en vraag ik me af of ik ook een bubbling-track moet maken. Maar dan besef ik dat er mensen zijn die van deze shit houden", zei hij voordat hij de track Als Ik Naar Huis Ga aftrapte. Daarnaast maakte Hef tijdens tracks als Kutleven en Hoop duidelijk dat hij een gedeelde passie met het publiek heeft. "Dit is hiphop!", schreeuwde de rapper uit Hoogvliet met zijn borst vooruit meerdere malen naar zijn fans.

Met zijn show op het nieuwe hiphopfestival bracht Hef een ongekende vibe naar het terrein. De Noah's Ark-rapper genoot zelf ook zichtbaar van de sfeer en waagde zich tijdens de track De Wereld Is Van Jou zelfs aan een crowdsurf. Terwijl zijn geliefde chauffeur Arie shotjes Hennessy aan de mensen in het publiek uitdeelde, werd Hef door verschillende generaties hiphopliefhebbers letterlijk op handen gedragen.

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment

1. Mula B

Ja, en wie ga je op de mainstage zetten na artiesten als Hef, Kevin en Sticks? De organisatie van Het Moment moet zich vast afgevraagd hebben wie er capabel genoeg zou zijn om het publiek in leven te houden na de acts van de hiphop zwaargewichten. Hun besluit om Mula B naar voren te schuiven, bleek een schot in de roos. De rapper die opgroeide in de Haagse Schilderswijk liet vanaf zijn eerste stap op het podium zien dat hij gekomen was om de energy bij de crowd naar een ongeƫvenaard niveau te tillen. Mula B betrad de stage vlak voor middernacht en knalde met een aantal legendarische rage tracks als Juice en Domme Jongens als een komeet uit de startblokken.

Het publiek leek ineens herboren en klaar om helemaal Faktap Broeder te gaan. Zijn tunes werden dan ook keihard meegezongen, terwijl het hele terrein op zijn grondvesten begon te schudden. En als dat niet door de mensen in het publiek kwam, kwam het wel door Mula B zelf. De rapper stond namelijk geen seconde stil en liet alles wat hij in zich had achter op het podium. Met tracks als Johnny Belt, Fully Fendi en Coke In De Uitverkoop kwam de ene na de andere banger voorbij.

In zijn ogen kun je zien dat Mula B het geweldig vindt om voor de crowd op de Spoorzone op te treden. Het zorgt ervoor dat de Hagenees nog harder gaat om zijn fans terug te betalen voor de liefde die ze hem geven. En zo ontstaat uiteindelijk misschien wel de mooiste ontknoping van de dag: de gehele mainstage die in koor de hook van de track D2 rapt, voordat Mula B zich als een ware krijger tot de hemel richt. Hij raapt zichzelf nog een keer bij elkaar en schreeuwt met het laatste beetje energie - helemaal bezweet en zonder adem - de teksten van Faktap Broeder door de microfoon. Terwijl Mula B van het podium afloopt, beseft hij het dondersgoed: de echte hiphopliefhebbers kunnen niet meer om hem heen als ze praten over de beste artiesten van het land.

foto: Nikki van Toorn voor Het Moment

Ster advertentie
Ster advertentie