FunX

Charlotte wacht al jaren op psychische hulp: "Mijn leven staat stil"

  1. Newschevron right
  2. Charlotte wacht al jaren op psychische hulp: "Mijn leven staat stil"

Charlotte (26) wacht al bijna 2,5 jaar op passende psychische hulp. En ze is niet de enige. Op haar website schrijft ze dat er 90.000 mensen op een wachtlijst van de GGZ staan. Om dit probleem aan te kaarten, zit ze ze nu al bijna een maand lang elke maandag voor de deur van het ministerie van Volksgezondheid. In de TopiX-podcast vertelt ze wat er volgens haar dringend moet veranderen aan de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Wachten

"Mijn leven staat echt in de wacht", vertelt Charlotte. Met haar baantje heeft ze moeten stoppen en ook dingen plannen gaat niet nu ze ziek is. "Ik ben gewoon aan het wachten totdat ik eindelijk kan beginnen en dat is echt slopend." Charlotte heeft specialistische hulp nodig die heel schaars is. Toen ze eindelijk aan de beurt was voor een passende behandeling, werd dat behandelingscentrum na twee maanden opgeheven omdat de hulp zo duur is, zo vertelde ze eerder al aan FunX.

"Er zijn gewoon structureel dingen verkeerd."

Op straat gezet

Bij Charlotte leidde haar problemen helaas meerdere keren tot een zelfmoordpoging. Ze vertelt dat er dan in het ziekenhuis alles voor haar gedaan werd: ze werd snel en met man en macht geholpen. Maar zodra ze fysiek 'in orde' was, werd ze op straat gezet. "Dan denk ik echt: huh? Ze gaven de spullen die over waren van de poging aan me terug in een tasje en zette me voor het ziekenhuis op straat. Ik mocht zelf kijken hoe ik thuiskwam."

ONZEKERHEID
De lange wachtlijsten en het slechte bereik van de acute crisisdienst zijn problemen die volgens Charlotte zo snel mogelijk aangepakt moeten worden: "Als je ze belt, hoor je de telefoons afgaan op de achtergrond. Echt gewoon vijf tegelijk." En als je dan in aanmerking komt voor een behandeling, is het nog maar de vraag of je daar wel echt thuishoort. Van constant te horen krijgen dat je ergens niet past of 'te complex' bent, word je namelijk behoorlijk moedeloos.

"Die onzekerheid is het ergst. Iedereen duwt je weg en je bent gewoon op jezelf aangewezen. Dat vind ik gewoon het erge."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VOOROORDELEN
De wachtlijsten zijn het grootste probleem, maar niet het enige. Zo zijn er ook veel vervelende vooroordelen rondom psychiatrische hulp die je je leven lang kunnen achtervolgen. "Mensen durven niet eens te zeggen dat ze zijn opgenomen in een psychiatrische instelling, omdat er zoveel vooroordelen bij gepaard gaan." Het beeld dat je als persoon met psychische klachten niet kan meedraaien in de maatschappij en nooit meer beter kan worden, klopt volgens Charlotte van geen kanten.

Geen voorkeursbehandeling

Nu ze met haar actie veel aandacht heeft weten te trekken, kreeg Charlotte ineens wél de mogelijkheid om op intakegesprek te komen. Maar zo'n voorkeursbehandeling is niet wat ze wil. Het gaat namelijk niet om haar situatie alleen, maar om het verbeteren van het hele systeem: "Geef gewoon perspectief! [...] Ik ben niet de enige die wacht. Als ik nu zou beginnen, zou de druk eraf zijn om het voor al die andere mensen te fixen."

Manifest

Samen met Lijm de Zorg heeft Charlotte een manifest opgesteld met daarin tien punten voor een betere Jeugdzorg en GGD. Dat is inmiddels al door meer dan 67000 mensen ondertekend.

De drie meest dringende punten uit dat manifest zijn voor Charlotte een helpdesk voor vastgelopen mensen, goede bereikbaarheid van de acute GGZ en landelijke behandelcentra voor specialistische zorg. Staatssecretaris Blokhuis Zolang heeft toegezegd op de landelijke behandelcentra, maar zolang er nog geen toezegging is op alle punten, blijft Charlotte voorlopig nog actievoeren bij het ministerie.

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.
Ster advertentie
Ster advertentie