Games & gadgets

Games steeds vaker geschikt voor mensen met beperking

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Games steeds vaker geschikt voor mensen met beperking

Steeds meer bedrijven in de game-industrie houden rekening met gamers met een beperking. Zo kondigt Sony bijvoorbeeld aan dat het in de online winkel duidelijker gaat aangeven welke toegankelijkheidsopties een spel heeft.

Nederlandse gameontwikkelaars

Brabantse gameontwikkelaar Abstraction werkt bijvoorbeeld aan betere toegankelijksopties voor slechtszienden. "Wij voegen met name visuele toegankelijkheidsopties toe, zoals voor kleurenblindheid.", zegt een woordvoerder in gesprek met de NOS. "Als we een ander palet toevoegen, worden de kleuren beter van elkaar gescheiden."

Ook bij grote games, zoals Horizon Forbidden West van de Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games, werd er extra aandacht besteed aan toegankelijkheidsopties. Zo kunnen snelle delen van het spel worden vertraagd, bijvoorbeeld om beter op een vijand te kunnen mikken.

Aandacht

Dat er meer wordt gekeken naar toegankelijkheid bij spellen blijkt ook uit de categorieën waar games tegenwoordig een prijs voor kunnen winnen. Naast categorieën als beste game en muziek was er vorig jaar ook een prijs voor beste innovatie in toegankelijkheid.

Trend

Abstraction-ontwikkelaar Lexmond ziet langzaam een trend ontstaan. "Bij oudere spellen is toegankelijkheid later toegevoegd. Maar nu wordt er direct bij het ontwerp over nagedacht", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Ook Paul van der Made, een gamer met een beperking, is blij met de ontwikkelingen, maar het kan volgens hem altijd beter. Hij raakte door een hersenbloeding verlamd aan zijn rechterarm. "Een controller met één hand besturen, dat gaat gewoon niet. Het zou mooi zijn als daar altijd standaard over nagedacht kan worden."

Ster advertentie
Ster advertentie