Music

PRIMEUR: Fresku laat nieuwe tracks van controversiële album horen

  1. Newschevron right
  2. PRIMEUR: Fresku laat nieuwe tracks van controversiële album horen

Fresku is de afgelopen maand het onderwerp van gesprek geweest in de media, want nadat hij de videoclip ‘Zo doe je dat’ uit bracht, kwam er een storm aan reacties op gang. Ook vanuit het blanke Hilversum, waar Fresku het op heeft gemunt in zijn track.



Niet meer rappen
Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat zijn doel om de witte media te laten inzien hoe wit ze zijn, gelukt is. Maar hij is nog niet klaar. Morgen komt zijn nieuwe album ‘Nooit meer terug’ uit, en hij kwam vandaag langs in Start om daarover te vertellen. Eventjes leek het erop dat dit album nooit het levenslicht zou zien: “Ik stond op Lowlands en dacht: wat is er nog als volgende om als hiphopper te staan? En toen wist ik het eigenlijk niet meer.”


Dichte Hilversumse deuren
Maar gelukkig besefte hij op een gegeven moment dat hij moest blijven rappen. “Ik dacht, als deuren in Hilversum niet open gaan dan gaan we doen waar we goed in zijn en dat is rappen.” En dat Fresku er goed in is, mag duidelijk zijn. Kreeft, Ik wil, Nooit goed, en ‘Zo doe je dat’ gaven al aan dat hij scherp is en altijd een boodschap te vertellen heeft.

Dio is een witmang
Zoals de laatstgenoemde track waarin hij ook Dio noemt in het rijtje ‘witmangs’. “We weten allemaal hoe Dio eruit ziet maar we weten ook allemaal hoe hij klinkt. Hij maakt witte muziek.”



Eerste snippets van album
Fresku weet dat FunX zijn muziek wel altijd heeft gedraaid en wilde daarom ook vanochtend in Start de eerste snippets van zijn morgen te verschijnen album laten horen. Zo is de track ‘Bitchboy’ eentje die gaat over hoe hij vroeger in de liefde was: “Ik ben iemand die zijn hart heel makkelijk kan geven en dan ook blind kan worden en daardoor ook misbruikt kan worden.”


Moslim
Ook liet hij een gedeelte van de track ‘Angst’ horen waarin hij het opneemt voor de Islam en tegen het idee is van mensen beledigen in de naam van de vrijheid. Fresku blijkt al sinds zijn 21e een bekeerde moslim te zijn. Hij was toen nog geen rapper en op zijn werk ging hij vaak in discussie met Nederlanders waarvoor hij informatie opzocht over de Islam. “Naarmate dat ik de profeet aan het verdedigen was, merkte ik dat ik ging geloven in dat wat ik uitdroeg.”

Het album ‘Nooit meer terug’ is vanaf morgen overal te verkrijgen.
Ster advertentie
Ster advertentie