News

Zeker 42 minderjarige jongeren aangehouden voor plaatsen van explosieven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zeker 42 minderjarige jongeren aangehouden voor plaatsen van explosieven

Dit jaar zijn zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plannen of plaatsen van explosieven bij huizen, zegt de NOS. Politie, justitie en jongerenwerkers maken zich zorgen om hoe laagdrempelig deze jongeren worden benaderd. Vaak gebeurt dat via groepen op social media.

Laagdrempelig

De NOS sprak jongerenwerkers over hoe minderjarigen worden benaderd en waarom zij hierop in gaan. Volgens Peter Ottens, oprichter van welzijnsorganisatie YETS Foundation, is het heel makkelijk. “Ze krijgen een privébericht of ze komen oproepen tegen in groepen op Snapchat”, zegt hij tegen de NOS. “Je wordt door vrienden toegevoegd aan een groep met tientallen jongeren uit de stad. Vaak weet je niet wie er allemaal in zit. Er hoeft maar één iemand te zijn met verkeerde intenties en de hele groep wordt bereikt.”


Betaald klusje

Vaak worden de jongeren gevraagd of ze interesse hebben in een ‘betaald klusje’. Voor jongeren klinkt het heel aantrekkelijk en makkelijk als ze daar een paar honderd euro voor krijgen. Later horen ze dat ze een explosief bij een voordeur moeten plaatsen.

Explosief

Volgens Ottens worden minderjarigen soms onder druk gezet om het te doen. “Dan horen ze: als jij dit explosief niet voor die deur legt, leggen wij hem voor de deur van jouw familie.” Ook bewijsdrang en behoefte aan geld zijn veel voorkomende motieven.

Opdrachtgevers blijven vaak anoniem; het contact verloopt vaak via meerdere tussenpersonen en online berichten die meteen na het lezen verdwijnen.Volgens Ottens weten de tussenpersonen minderjarigen te verkopen dat ze vanwege hun leeftijd zo weer thuis zijn als ze worden opgepakt.

Gevolgen

Jongeren lopen in jeugddetentie het risico dat ze in contact komen met jongeren die nog dieper in het criminele milieu zitten. Gedragswetenschapper Jenny van der Meer wil daarom het liefst dat ze zo snel mogelijk hun normale routine oppakken, maar ze worden naast detentie ook gestraft. Zo wordt er toezicht en begeleiding opgelegd, in sommige gevallen meldplicht. Na een veroordeling krijgen ze ook een strafblad.

De politie zegt tegen de NOS dat ze nog geen beeld hebben hoeveel minderjarige verdachten er zijn. Wel is het grootste deel jonger dan 23 jaar. De jongste daders waren dit jaar 11 jaar oud.

Ster advertentie
Ster advertentie