OMG

Grootste vetbult ooit ontdekt in riool Londen

foto: Thames Water
  1. Newschevron right
  2. Grootste vetbult ooit ontdekt in riool Londen

In Londen is de grootste vetbult ooit gevonden. De bult is in totaal meer dan twee voetbalvelden lang en weegt ongeveer tien dubbeldekkerbussen. Het is daarom niet gek dat de enorme ophoping zorgde voor een verstopt riool.

vetbult

Een vetbult ontstaat in het riool. Als er bijvoorbeeld frietvet of jus dat door de gootsteen wordt gespoeld, gaat dit samenklonteren met allerlei rommel. Denk daarbij aan inlegkruisjes, condooms en vochtig toiletpapier dat door het toilet gespoeld wordt. Zo ontstaat er een ophoping, die niet vanzelf weer weggaat.

Opruimen

Nu de enorme vetbult is gevonden, zijn de opruimwerkzaamheden gestart. En dat is nog niet zo eenvoudig. Matt Rimmer, hoofd van de ontstoppingsdienst van Thames Water, vertelt: "Het is een absoluut monster. Het kost veel mankracht en machinerie om dat op te ruimen". Op dit moment zijn 8 mensen bezig om de vetbult met hogedrukspuiten los te weken. Tot die tijd kan het vet niet opgezogen worden. "Het is alsof je door beton heen moet", vertelt Rimmer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frustrerend

Matt Rimmer vindt de hele situatie frustrerend, omdat deze vetbulten te voorkomen zijn. "Vet, olie en smeermiddelen moeten niet door de gootsteen worden afgevoerd en billendoekjes niet doorgetrokken op de wc. Ze horen in de vuilnisbak.'' Naast het feit dat het probleem voorkomen kan worden, kost het opruimen van vetbulten ook enorm veel tijd en geld. Nog geen jaar geleden is er in Londen ook al een vetbult opgeruimd. Dit nam meer dan een maand tijd in beslag. Kosten voor het opruimen en repareren van het riool: 440.000 euro!

Ster advertentie
Ster advertentie