OMG

Italiaan zat 33 jaar onterecht vast voor drie moorden, rechter laat hem vrij

foto: YouTube: Rai
  1. Newschevron right
  2. Italiaan zat 33 jaar onterecht vast voor drie moorden, rechter laat hem vrij

De 58-jarige Beniamino Zuncheddu heeft de afgelopen drie decennia wel een hele nare tijd meegemaakt, zo schrijft het Italiaanse persbureau Ansa. De Italiaanse herder heeft namelijk 33 jaar onterecht vastgezeten voor drie moorden op het eiland Sardinië. Achteraf bleek dat hij de moorden helemaal niet gepleegd had. De rechters vernietigden het vonnis en lieten Zuncheddu met onmiddellijke ingang vrij.

Drievoudige moord

Zuncheddu werd in 1991 aangehouden op verdenking van het doodschieten van een schapenboer, zijn zoon en een andere herder. Ook was er een vierde persoon die zwaargewond raakte. Eerder beweerde de gewonde man de schutter niet te hebben herkend, maar onder druk van de politie veranderde hij zijn verklaring en wees hij Zuncheddu aan als de schutter. Op basis van zijn getuigenverklaring werd de toen 25-jarige herder opgepakt en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Conflict

De moorden kwamen mogelijk voort uit een langslepend conflict tussen verschillende boeren. Daarbij hebben de boeren over en weer dieren van elkaar vermoord. Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op dat er drie mensen werden vermoord. Zuncheddu heeft deze moorden vanaf het begin ontkend. Samen met zijn advocaten heeft hij meermaals geprobeerd om zijn veroordeling te herzien en de zaak opnieuw te onderzoeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verlossende woord

Na vele jaren bleek uiteindelijk dat de veroordeling van Zuncheddu inderdaad niet volgens het is gegaan. Achteraf bleek dat de verklaring van de getuige onder druk is afgenomen. Dit betekende dat er helemaal geen bewijs was voor de schuld van Zuncheddu. Vrijdagavond kwam voor Zuncheddu dan toch het verlossende woord in Rome. Hij werd door het hof van beroep vrijgesproken van alle aanklachten. Na de vrijspraak zei Zuncheddu: "Dit is het einde van een nachtmerrie.”

Ster advertentie
Ster advertentie