Sport

Voetballer Richarlison barst in tranen uit door depressie: "Ik wilde niet meer leven"

foto: ESPN
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Richarlison barst in tranen uit door depressie: "Ik wilde niet meer leven"

Richarlison is in huilen uitgebarsten tijdens een interview waarin hij praat over zijn mentale gezondheid. De 26-jarige Braziliaanse voetballer kampte na het WK van 2022 met een depressie en dacht er zelfs aan om een einde aan zijn leven te maken. In gesprek met ESPN blikt hij terug op die periode en legt hij uit dat therapie zijn leven heeft gered.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Richarlison op het WK

Richarlison kende met drie doelpunten in vier wedstrijden een succesvol WK. Mede dankzij zijn schitterende goals bereikte Brazilië vrij eenvoudig de knock-outfase van het toernooi. Hoewel Richarlison op de piek van zijn carrière leek te staan, ging het op mentaal gebied absoluut niet goed met hem. Dat werd pas echt duidelijk toen Brazilië in de kwartfinale na strafschoppen werd verslagen door Kroatië.

Na de uitschakeling op het WK begon Richarlison namelijk te twijfelen aan de mensen in zijn omgeving. Zo gaf hij eerder al eens in een interview aan dat veel mensen om hem heen uit waren op zijn geld. Ook in gesprek met ESPN refereert de voetballer van Tottenham Hotspur naar zijn vertrouwen dat destijds werd geschaad. "De dingen waar ik doorheen moest gaan toen ik thuiskwam van het WK, zijn niet te beschrijven. Het gaat om mensen die misschien al wel zeven jaar lang bij mij woonden."

foto: AFP

Richarlison scoorde op het WK een geweldige omhaal tegen Servië

Zware depressie

Daarnaast kon Richarlison zich niet meer opladen om te gaan trainen. "Voordat ik op de club arriveerde, wilde ik eigenlijk alweer naar huis. Gewoon alleen zijn, in mijn kamer. Ik begreep niet wat er aan de hand was met me, maar na het WK brak ik gewoon." De voetballer van Tottenham Hotspur was bang dat hij zijn vader had teleurgesteld. Daardoor belandde hij in een nog dieper dal. "Ik ging naar hem toe en zei dat ik wilde stoppen met voetballen. Mijn vader, de man die mij mijn hele leven heeft gesteund om profvoetballer te worden en mijn dromen waar te maken. Het deed pijn om dat tegen hem te zeggen."

De gevoelens die de Braziliaan vervolgens ervaarde, maakten hem erg bang. "Ik wil hier niet per se over zelfmoord praten, maar het is belangrijk dat ik eerlijk ben." Richarlison onderzocht manieren om zichzelf van het leven te beroven. "Ik dacht alleen maar aan slechte dingen. Zelfs op Google heb ik allemaal dingen opgezocht over de dood", vertelt de voetballer terwijl hij de tranen van zijn wangen veegt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Therapie heeft mijn leven gered'

Uit wanhoop legde hij contact met een psycholoog. En dat terwijl Richarlison en zijn familie therapie nooit echt serieus namen. "Ik had er altijd vooroordelen over. Bij ons in de familie dachten we dat je gek was als je in therapie ging." Maar uiteindelijk bleek de stap om met een professional in gesprek te gaan een geweldige ontdekking.

De psycholoog van Richarlison is trots op hoe hij zich uit de uitzichtloze situatie heeft geknokt. Samen hebben ze afgesproken dat hij zich meer zal inzetten om awareness te creëren rondom het onderwerp. "Therapie heeft echt mijn leven gered", aldus de aanvaller van Tottenham, die dit seizoen in 23 wedstrijden al 10 doelpunten maakte. "Dat is ook de reden dat ik mijn verhaal wil delen. Zoek alsjeblieft hulp als je last heb van een depressie. Want nogmaals, zonder therapie weet ik niet of ik nog had geleefd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie