Up 2 Date

Je kunt wel degelijk doodgaan aan teveel fitness - de aandoening heet rhabdomyolysis

  1. Newschevron right
  2. Je kunt wel degelijk doodgaan aan teveel fitness - de aandoening heet rhabdomyolysis

Fit boys and girls, opgelet. Er blijkt zoiets te zijn als een té heftige work-out. Vorige week kwamen drie spelers van American Football in het ziekenhuis terecht na een serie extreme sportsessies. Eén van hen bleek te lijden aan rhabdomyolysis, of verkort 'rhabdo'.

Schade

Rhabdomyolysis is een aandoening die voorkomt als spierweefsel zover afbreekt, dat de inhoud van de spiercellen je bloedbaan inlekt en het je nieren verstopt. Blijft het onbehandeld, dan kan het je nieren beschadigen of erger, je kunt er dood aan gaan.

Superintens

De spelers van de Universiteit van Oregon hadden voor hun ziekenhuisopname een militair-achtige work-out gedaan. Zo moesten ze bijvoorbeeld een uur lang continu push-ups doen en 'up-downs', een soort van burpee in meerdere stappen. Maar je hoeft geen pro atleet te zijn om last te krijgen van deze aandoening. Als je in je woonkamertje regelmatig superintensief traint, kun je ook rhabdomyolysis oplopen.

Push it

Volgens sportarts Vijay Jotwani komt de spieruitputting door constant en ver voorbij je fysieke grenzen te gaan. Aan het Amerikaanse Health legt hij uit hoe het ontstaat: "Je pusht ver voorbij de pijn tijdens een work-out, daarna heb je last van extreme pijn en zwelling, nog erger dan verlate spierpijn. Je kunt ook last hebben van donker gekleurde urine. Dat ontstaat doordat de proteïne myoglobin vanuit je spieren in je bloedbaan is gestroomd en de nieren het niet aankunnen."

Ome Rhabdo

Hoewel rhabdo zeldzaam is, komt het volgens sommige onderzoeken steeds vaker voor bij het Amerikaanse leger. Ook onder beoefenaars van extreme CrossFit, een sport die steeds populairder wordt volgens People Magazine, is de aandoening bekend. Zij noemen het voor de grap 'Ome Rhabdo'.

Voorkomen

De makkelijkste manier om het sportsyndroom te voorkomen is te luisteren naar je lichaam. "Bouw de intensiteit op en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Voorkom ook uitdroging. Schade aan je nieren en rhabdo-symptomen komen door te weinig vocht in je lichaam", zegt de dokter.

Pas ook op met competitie. "Als je lichaam zegt 'stop', stop dan ook!" En tot slot, train na een nachtje stappen iets minder hard. "Alcohol irriteert je spieren. Gecombineerd met overdadige training levert dat een hoger risico op rhabdo."

Ster advertentie
Ster advertentie