Up 2 Date

'Spoorloos'-presentator Derk Bolt en cameraman vrijgelaten

  1. Newschevron right
  2. 'Spoorloos'-presentator Derk Bolt en cameraman vrijgelaten

Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten. Op een paar schrammen na gaat alles goed met de twee, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

vastgehouden

De presentator van Spoorloos en zijn cameraman werden vorig weekend in Colombia gevangen genomen door de guerrillabeweging ELN. In een interview met lokaal radiostation Caracol vertellen ze hoe dat eraan toeging:

"Geef me je camera," zeiden ze. "Daarna pakten ze hun wapens en vroegen ze opnieuw om de camera. Ze waren heel wantrouwend. Toen namen ze ons gevangen en werden we meegenomen naar een huis. Daar hebben ze ons een dag lang vastgehouden." (...) "De volgende dag moesten we naar een ander huis. De derde dag waren de guerrillero's zo nerveus over een mogelijke interventie van het leger dat we de jungle in moesten vluchten. We hebben veertien uur gelopen, dat was heel zwaar. Maar degenen die ons gevangen hebben genomen waren heel aardig en behandelden ons met veel respect, bijna als vrienden."

Geen gevaar

Volgens Derk hebben hij en zijn collega veel gepraat met de guerrillaleden. Zo bleek dat hun gevangenschap geen ontvoering was voor losgeld, maar een veiligheidsmaatregel. De groep was wantrouwig geworden toen de Nederlanders zonder toestemming filmden op ELN-gebied.

"Ze hebben steeds gezegd dat ons leven niet in gevaar was. Dat we moesten ontspannen en dat alles goed zou aflopen. En je wilt dat natuurlijk ook geloven."

Meer info

Derk en Eugenio zijn nu overgedragen aan de Colombiaanse autoriteiten. Het lijkt erop dat het team maandag weer in Nederland aankomt. Om 11:00 uur zendt het NOS Journaal een extra bulletin uit over de vrijlating van de Spoorloos-journalisten.

Ster advertentie
Ster advertentie