Up 2 Date

Nederland deels verantwoordelijk voor slachtoffers Srebrenica

  1. Newschevron right
  2. Nederland deels verantwoordelijk voor slachtoffers Srebrenica

Nederland is voor een gedeelte verantwoordelijk voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica in 1995. Dat heeft de rechter dinsdagmorgen bepaald. Zesduizend nabestaanden van de slachtoffers spanden een zaak aan tegen de Nederlandse staat. Volgens het Hof hebben zij recht op dertig procent van de geleden schade.

AFslachting

In de Bosnische stad Srebrenica moesten Nederlandse militairen, toen bekend als Dutchbatters, Bosnische vluchtelingen beschermen tegen de Bosnische Serviërs. Dat mislukte en de strijd die nu bekend staat als de val van Srebrenica eindigde in de massa-afslachting van bijna 8400 mensen.

"De Nederlandse Dutchbatters hadden de mannen niet van het terrein af mogen sturen omdat de kans aanwezig was dat ze zouden worden vermoord door de troepen van generaal Mladic, wat ook gebeurde."

22 jaar

De groep van nabestaanden noemt zich de Moeders van Srebrenica en houdt de Dutchbatters verantwoordelijk voor het drama. De 'moeders' krijgen na 22 jaar de uitspraak waar zij op hoopten.

Trauma

Een grote groep Nederlandse ex-militairen hebben een trauma overgehouden door die genocide. Ook zij klagen nu de Nederlandse staat aan voor 4,5 tot 5 miljoen euro. Maandagavond schoven meerdere veteranen uit die tijd aan in talkshow Jinek en vertelden hoe zij de gruwelijkheden nog steeds herbeleven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie