Up 2 Date

Let op: oplichters actief op WhatsApp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Let op: oplichters actief op WhatsApp

Oplichters zijn tegenwoordig overal actief, vooral op het internet. Zo zijn ze ook actief op WhatsApp. Ze doen zich voor als bekende en troggelen zo veel geld van je af.

Ander nummer

De oplichters sturen je een bericht via WhatsApp. Hiervoor gebruiken ze een onbekend nummer, maar wel met een profielfoto van een bekende. Denk bijvoorbeeld aan een familielid of een vriend(in). Na een kort gesprek vragen ze of je kan helpen met het betalen van rekeningen. Met smoezen als "internetbankieren doet het even niet" laten ze je een bedrag voorschieten. Vervolgens ben jij het geld voorgoed kwijt en zijn de dieven onvindbaar.

Voorbereidingen

Maar hoe weten de oplichters als welk familielid of vriend(in) ze zich voor kunnen doen? Dat achterhalen ze heel gemakkelijk via social media. Zo kijken ze met wie jij vrienden bent. Via Facebook bekijken de dieven verschillende reacties van vrienden/vriendinnen onder jouw berichten. Stel, iemand zet onder jouw foto: "Was een mooi feestje maat!" De oplichters weten dan dat ze jou aan kunnen spreken met maat. Zo voelt hun bericht aan jou vertrouwd en zal jij eerder geneigd zijn om geld over te maken. Blijf dus goed opletten!

Ster advertentie
Ster advertentie