Up 2 Date

'Ruimtestation stort binnen paar maanden neer op aarde, maar niemand weet waar'

foto: Foto ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. 'Ruimtestation stort binnen paar maanden neer op aarde, maar niemand weet waar'

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 kan binnen enkele maanden gaan neerstorten. Het ruimtetstation van 8,5 ton is onbeheersbaar geworden en komt steeds dichter naar de aarde. Dat vertelt een expert aan The Guardian.

Controle verloren

Het ruimtestation werd in 2011 gelanceerd en gebruikt voor verschillende missies. In 2016 maakten Chinese ambtenaren bekend dat ze de controle over het ruimtestation hadden verloren en dat het in 2017 of 2018 zal neerstorten op aarde.

300 kilometer

De laatste weken is de Tiangong-1 steeds sneller aan het afdalen. Op dit moment is het 300 kilometer van de aarde verwijderd. Jonathan McDowell, een astrofysicus aan de Harvard University, verwacht dat het ruimtestation aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar neer zal storten.

brokstukken

Het grootste gedeelte van het vaartuig zal vernietigd worden in de dampkring. Maar sommige stukken die meer dan 100 kilo wegen, kunnen toch op de aarde terechtkomen. Het is alleen moeilijk te voorspellen waar de stukken zullen neerstorten.

GEVAARLIJK?

Er is een kans dat iemand geraakt zal worden door de brokstukken, maar die kans is klein volgens China. Er zijn al vaker oncontroleerbare ruimteobjecten neergestort op aarde en nog nooit is iemand daarbij geraakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie