Up 2 Date

Kendrick Lamar vertelt dat zijn beste verse ooit op DAMN. staat en dit is waarom

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Kendrick Lamar vertelt dat zijn beste verse ooit op DAMN. staat en dit is waarom

Het zal je niet ontgaan zijn dat het album DAMN. van Kendrick Lamar een groot succes is. De artiest is populairder dan ooit en zijn concert in Amsterdam was in nog geen twintig minuten uitverkocht. In een diepte-interview met i-D vertelt K-Dot welke verse volgens hem de beste is die hij ooit heeft geschreven, hoe belangrijk het is om een verschil te maken in deze wereld en wat hem daartoe geïnspireerd heeft.

Inspiratie

Eén van de momenten die Kendrick Lamar heeft geïnspireerd, is zijn ontmoeting met Barack Obama. Kendrick had de eer om de toenmalige Amerikaanse president te bezoeken in het Witte Huis. Zowel Obama als Lamar komen van niks en hebben een legendarische status weten te bemachtigen dankzij hun krachtige woorden. De twee spraken in de Oval Office over hoe ze beiden zover hebben kunnen komen.

"Om daar te zijn en met hem te praten, te zien hoe intelligent hij is en hoeveel invloed hij heeft op niet alleen mij, maar mijn community. Dat brengt me terug naar het besef hoe ver we zijn gekomen en hoe ver we nog kunnen komen."

obama vs trump

De zaken staan er nu anders voor. Kendrick is nog steeds "verbijsterd" over het feit dat Donald Trump nu president is. Hij ziet veel verschillen tussen Obama en Trump op het gebied van normen en waarden, principes, waardigheid en gezond verstand. Hij vindt het dan ook moeilijk om Trump te respecteren: "Hoe kun je iemand volgen die niet weet hoe je mensen met compassie, gevoeligheid en vriendelijkheid moet aanspreken." De opkomst van Trump heeft een vuur in Kendrick aangewakkerd waardoor hij hard wil blijven werken.

FEAR.

Dat vuur heeft misschien wel een groot aandeel gehad in zijn album DAMN. Het twaalfde nummer van het album, Fear, bevat volgens hem de beste verses die hij ooit heeft geschreven. Op de track vertelt hij over waar hij bang voor was toen hij zeven, zeventien en zevenentwintig jaar oud was.

"De verses zijn compleet eerlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rotzooi

Die eerlijkheid durft hij te uiten dankzij de kritische mensen om zich heen. Zij durven hem te vertellen wat wel en niet werkt.

"Zelfs als je een goede schrijver bent, is het meeste wat je schrijft toch slecht. (...) Ik heb in de studio wel eens slechte verses en hooks geschreven waarover mijn vrienden zeiden dat het rotzooi was. Ik kreeg daar een dikkere huid van. Ik ging dan terug naar de studio en schreef het opnieuw."

De wereld verbeteren

Kendrick Lamar vindt het heel belangrijk om met zijn muziek een verschil te maken in de wereld.

"Ik ben ook maar gewoon een mens. Ik heb familie, ik heb ook mijn eigen problemen. Maar ik moet iets teruggeven aan de wereld. Ik denk dat dat mijn verantwoordelijkheid is. Om te leren van mijn fouten en de kennis en wijsheid die ik heb weer verder te delen. Het is niet alleen werk of entertainment voor mij, het is wat ik deze wereld te bieden heb."

Compton

Ook in Compton, de buurt waar hij vandaan komt, probeert Kendrick Lamar een bijdrage te leven aan de gemeenschap. Dat doet hij onder andere door hen te laten weten dat hij ook uit die buurt komt en het bewijs is dat je echt een verschil kunt maken.

"Wanneer ik dood ben, kan ik in vrede rusten dat ik bij heb gedragen aan de evolutie van het verstand."

Je kunt hier het volledige interview met Kendrick Lamar lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie