Up 2 Date

Mark Rutte geeft toe: "Ik moest eerder stoppen als premier"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mark Rutte geeft toe: "Ik moest eerder stoppen als premier"

Mark Rutte heeft toegegeven dat zijn leiderschap wellicht te lang duurde. Hij reageerde op recente opmerkingen van de nieuwe VVD-leider, Dilan Yesilgöz, die stelde dat zijn leiderschap te lang heeft geduurd. Rutte gaf aan dat zijn leiderschap "invloed had op de prestaties van de VVD".

ANDER HOUT

In een gesprek met het Algemeen Dagblad uitte Yesilgöz haar wens om maximaal acht jaar als premier te dienen, daarbij hintend dat Ruttes termijn te uitgerekt was. Rutte bevestigde dit en wees op de "uitdagingen" waarmee hij te maken had, refererend naar schandalen als o.a. het toeslagenaffaire. Yesilgöz benadrukte het verlies van "de VVD-identiteit" tijdens Ruttes veel te lange termijn. Rutte gelooft dat Yesilgöz als zijn opvolger een frisse en unieke aanpak zal brengen en dat ze "uit een ander hout gesneden is".

FYSIEK EN MENTAAL BELASTEND

Verder gaf Rutte toe dat de langdurige "verantwoordelijkheid" die hij als premier droeg zowel fysiek als mentaal belastend was, wat effect had op zijn effectiviteit. "Je moet de hele dag scherp zijn," vertelde hij.

DEMISSIONAIR

Rutte, die bijna een decennium als premier diende en zeventien jaar de VVD leidde, kondigde in juli zijn politieke afscheid aan. Hij blijft echter actief in een demissionaire rol tot de formatie van een nieuw kabinet.

Ster advertentie
Ster advertentie