Up 2 Date

'Overheid benaderde elitesoldaat om Ridouan Taghi uit te schakelen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Overheid benaderde elitesoldaat om Ridouan Taghi uit te schakelen'

De Nederlandse overheid zou in 2019 plannen hebben gemaakt om topcrimineel Ridouan Taghi om te laten brengen door een elitesoldaat in Dubai. Dat zei advocaat Michael Ruperti vandaag tijdens de behandeling van de zaak van commando Sil A., die wordt verdacht van wapen- en drugssmokkel.

Taghi 'neutraliseren'

De voormalige commando claimt dat hij eind 2019 op de kazerne in Roosendaal bezoek kreeg van twee collega's van het Korps Commandotroepen die hem om advies vroegen over een mogelijk plan om Taghi te 'neutraliseren'. "Ze vroegen hem vanwege zijn ervaring om mee te denken over een operatie, die toezag op het clandestien ophalen van Taghi, die op dat moment mogelijk in Iran of Dubai zat. Dit deden ze nadat ze een informele bespreking hadden gehad over ondermijning", zo meldt Ruperti aan Het Parool.

Volgens Ruperti wilde de overheid Taghi via diplomatieke wegen arresteren. Als dat niet zou lukken, wilden ze proberen om hem te ontvoeren naar Nederland. Als dat ook niet zou lukken, zou de zware crimineel ter plekke uitgeschakeld kunnen worden.

Wapen- en drugshandel

Volgens het Openbaar Ministerie kwam A. in contact met mensen rondom Taghi. Hij wordt ervan beschuldigd 250 aanvalsgeweren, 250 pistolen en 570 mitrailleurs of onderdelen daarvan verhandeld te hebben. Daarnaast zou hij namens de organisatie van Taghi betrokken zijn geweest bij de smokkel van 260 kilo cocaïne.

Zelf zegt A. dat het hem 'steekt' dat hij in verband wordt gebracht met Taghi. "Het interesseert mij niets wat Taghi doet", liet hij via zijn advocaat weten. "Maar ik heb er last van dat ik met hem in verband gebracht word. Door die suggestie krijg ik er mogelijk vijanden bij waardoor er gevaar voor mij kan ontstaan."

Ster advertentie
Ster advertentie