Up 2 Date

Soa-test voor chlamydia en gonorroe vanaf nu te koop bij Albert Heijn

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Soa-test voor chlamydia en gonorroe vanaf nu te koop bij Albert Heijn

Mocht je jezelf willen testen op chlamydia of gonorroe, dan hoef je daarvoor niet langer een aparte afspraak te maken bij de GGD. Je kan vanaf nu namelijk een zelftest halen bij de Albert Heijn om te zien of je besmet bent met de geslachtsziekte. Het doel van de fabrikant is om soa-tests op deze manier makkelijk bereikbaar te maken voor mensen.

Zelftest

Met de zelftest van 49 euro kun je controleren of je besmet bent met een chlamydia- of gonorroe-infectie. Dit zijn twee van de meest voorkomende soa's in Nederland. De fabrikant, Homed-IQ en de supermarktketen denken dat mensen op deze manier laagdrempeliger kunnen controleren of ze besmet zijn met een soa, dan bijvoorbeeld een doktersbezoekje of een afspraak bij de GGD. "Met deze zelfafnametest kan vanuit huis anoniem en eenvoudig urine worden afgenomen", schrijft Albert Heijn. De test stuur je vervolgens gratis naar het gecertificeerde laboratorium voor analyse. "Daarna ontvang je de testuitslag snel en vertrouwelijk via een beveiligd online portaal."

Het is belangrijk om soa's zoals chlamydia of gonorroe vroegtijdig op te merken en te behandelen, anders kan dit ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Zo schrijft SoaZelftester.nl op haar website dat een chlamydia-infectie ervoor kan zorgen dat de eileiders of zaadleiders ontstoken raken. Als deze ontsteking niet op tijd behandeld wordt, kun je naast koorts en buikpijn ook onvruchtbaar worden of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.

Normaliseren

Soa Aids Nederland laat aan RTL Nieuws weten dat ze enthousiast zijn over de verkoop van de zelftest. Als soa-tests gemakkelijker te krijgen zijn, wordt het wellicht ook normaal om jezelf te testen op een soa. Zo zegt de organisatie: "Het helpt dat je het zelf kunt afrekenen bij de zelfscankassa's. Dat maakt het ook makkelijker om zo'n test te kopen. Als mensen de test vervolgens zien tijdens het boodschappen doen, wordt het normaler om je te testen. Dat zou een positief gevolg zijn."

De organisatie heeft alleen wel een kritische kanttekening. "Het is fijn dat het aanbieden van testen laagdrempeliger wordt, maar dan moet ook het hele pakket aangeboden worden. Dat houdt in dat mensen vooraf advies krijgen welke test ze moeten gebruiken en hoe ze deze bij henzelf af moeten nemen. De aanbieder zal ook na de uitslag moeten uitleggen wat mensen daarna kunnen doen."

Wat is gonorroe?

Gonorroe wordt veroorzaakt door de gonorroe-bacterie, genaamd Neisseria gonorrhoeae. Deze zit op het slijmvlies van de vagina, penis, keel of anus van iemand die besmet is en veroorzaakt daar een infectie. Tijdens onveilig vaginaal, oraal of anaal contact kan deze bacterie worden overgedragen. Je kunt gonorroe niet krijgen van het zitten op een toiletbril of bijvoorbeeld van zwemwater.

Symptomen van gonorroe bij mannen zijn: een branderig gevoel bij het plassen, een druiper - waarbij geelgroene pus of slijmerige, doorzichtige afscheiding die uit de penis druppelt, ontstoken prostaat of bijbal, keelpijn, jeuk of een branderig gevoel bij de anus.

Bij vrouwen verschillen de symptomen van groene afscheiding van de vagina - die vaak vreemd ruikt tot pijn of een branderig gevoel bij het plassen, keelpijn en jeuk of een branderig gevoel bij de anus. Vrouwen hebben minder vaak last van klachten dan mannen, waardoor het laat wordt ontdekt en behandeld. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want de infectie kan naar je buik verspreiden, waardoor je eileiders dicht komen te zitten. Dit leidt weer tot meer kans op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Denk je dat je een soa hebt en ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je gratis een soa-test laten doen bij de GGD. Daarnaast kun je ook een soa-test uit laten voeren bij de huisarts. De juiste antibiotica kan je ook via de huisarts aanvragen.

Ster advertentie
Ster advertentie