Up 2 Date

Marechaussee mag mensen niet meer controleren op basis van huidskleur

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Marechaussee mag mensen niet meer controleren op basis van huidskleur

De Koninklijke Marechaussee mag mensen niet meer controleren op basis van huidskleur en andere uiterlijke kenmerken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend bepaald. "Dit is een ernstige vorm van discriminatie. Een dergelijke vorm leidt tot stigmatisering en gevoelens van pijn", aldus het hof.

MTV-controles

Het gaat om de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid), die worden ingezet bij de controle van vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers uit landen van binnen de Europese Unie. Binnen de EU is het niet toegestaan om grenscontroles uit te voeren. Echter, controles om illegaal verblijf in Nederland tegen te gaan, zijn wel toegestaan.

Ernstige gevolgen

Het gerechtshof oordeelde dat het maken van onderscheid op basis van ras door de marechaussee ernstige gevolgen kan hebben. Dit onderscheid mag alleen gemaakt worden als daar "bijzonder zwaarwegende redenen voor zijn". Volgens de staat maakt de marechaussee in principe geen gebruik van huidskleur of ras als reden om iemand te controleren, maar kan dit wel relevant zijn als er bijvoorbeeld veel migranten uit een bepaald land komen. Het hof gaat echter niet mee in die redenering van de staat en oordeelt dat iemands huidskleur juist doorslaggevend was voor de marechaussee om iemand te selecteren voor controle. "Als alleen de huidskleur anders zou zijn geweest, zou geen selectie hebben plaatsgevonden. Dit betekent dat de marechaussee zich schuldig maakt aan discriminatie op grond van ras en dat is verboden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blij met uitspraak

De eisers in de zaak, de zogenoemde coalitie tegen etnisch profileren, zijn blij met de uitspraak van het hof. "We gaan er vanuit dat de marechaussee per direct met deze vorm van controle stopt. Het geeft een belangrijk signaal af naar andere onderdelen van de overheid", aldus raadsman Jelle Klaas namens de coalitie.

De marechaussee is in november vorig jaar al uit eigen beweging gestopt met etnisch profileren tijdens controles.

Ster advertentie
Ster advertentie