Up 2 Date

Aantal jongeren in jeugdzorg onveranderd volgens CBS-cijfers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal jongeren in jeugdzorg onveranderd volgens CBS-cijfers

Het aantal jongeren in Nederland dat in contact kwam met jeugdzorg is vorig jaar bijna gelijk gebleven aan het voorgaande jaar. In 2022 ging het om bijna 467.000 jongeren, blijkt uit cijfers van het CBS.

Hulpvragen

Dat is ruim 10 procent van alle jongeren tot 23 jaar. In 2021 maakten net iets meer jongeren gebruik van jeugdzorg: ruim 469.000. In veel gevallen ging het om jeugdhulp. Daaronder vallen opvoedproblemen, psychische hulpvragen of ondersteuning van jongeren met een verstandelijke beperking. In 2022 maakten 457.000 jongeren daar gebruik van.

Jeugdbescherming

In 2022 kregen bijna 39.000 jongeren in Nederland jeugdbescherming. Dat is een rechterlijke maatregel als de gezonde en veilige ontwikkeling van een kind of jongere wordt bedreigd en vrijwillige hulp niet helpt. Ook kregen ruim 7.000 jongeren in Nederland jeugdreclassering, wat begeleiding is voor jongeren die een proces-verbaal hebben ontvangen.

Verschil gemeenten

De cijfers van jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. In Tiel en Terneuzen ontving meer dan 17 procent van alle jongeren tot 23 jaar jeugdzorg, terwijl dat op Vlieland en Urk minder dan 5 procent was. Volgens het CBS zijn er verschillende oorzaken voor deze uiteenlopende cijfers, waaronder verschillen in inkomen en zorgbehoefte per regio en de verschillende invullingen van jeugdzorg door gemeenten.

Verschillen

Er zijn grote verschillen tussen leeftijdsgroepen in het gebruik van jeugdzorg. Ruim 22 procent van de jongeren die jeugdzorg kregen, was tussen de 8 en 12 jaar oud. Slechts 4,4 procent van de kinderen tot 4 jaar kreeg jeugdzorg en de leeftijdsgroep van 18 tot 23 jaar vormde het kleinste aandeel in het totaal aantal gebruikers van jeugdzorg.

Bij kinderen in de basisschoolleeftijd ontvingen jongens vaker jeugdhulp dan meisjes, terwijl in de groep van 12 tot 18 jaar juist meisjes vaker hulp kregen. De laatste jaren is het percentage meisjes in die leeftijdsgroep dat jeugdzorg krijgt gestegen.

Ster advertentie
Ster advertentie