Up 2 Date

Het OM gaat vanaf vandaag handhaven op lachgasverbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het OM gaat vanaf vandaag handhaven op lachgasverbod

Sinds het verbod op lachgas op 1 januari 2023 inging, zijn er al zo'n 23.000 cilinders met lachgas in beslag genomen. Mensen vervolgen die het verbod overtreden, was tot nu toe echter nog niet mogelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag laten weten dit vanaf nu wel te gaan doen. "We zijn klaar voor het handhaven van het lachgasverbod", meldt het OM.

Verschillende straffen

Het afgelopen half jaar heeft de politie hun werkwijze in orde moeten maken om het verbod ook echt helemaal te kunnen handhaven. Zo moest er onder meer een oplossing gevonden worden voor het vervoer en vernietiging van in beslag genomen lachgas. Inmiddels zijn alle afspraken rond en kan de politie aan de slag.

Bij een overtreding zal een officier van justitie "aan de hand van feiten en omstandigheden in het proces-verbaal" beoordelen "of er vervolging plaatsvindt", meldt het OM in een verklaring. De straffen die gegeven worden voor het vergrijp variƫren en hangen af van de hoeveelheid lachgas die wordt aangetroffen en de situatie. Er kunnen taakstraffen opgelegd worden of geldboetes, maar ook een aantal maanden gevangenisstraf is een mogelijkheid.

Actie

Er is momenteel nog geen apparatuur om lachgasgebruik te detecteren. De politie heeft daarom een opdracht gegeven voor een wetenschappelijk onderzoek of het mogelijk is om lachgas te detecteren in adem, bloed of speeksel.

De politie zal vanaf vandaag ook actief samenwerken met de douane om ook de import van lachgas tegen te gaan. Verder zullen ze onderzoek doen op het internet naar websites waar lachgas wordt aangeboden.

Inname

Ondanks dat er nog niet gehandhaafd kon worden op de nieuwe wet, mocht door het verbod wel al lachgas worden ingenomen. De politie trof over het afgelopen half jaar dan ook al behoorlijk wat cillinders en tanken aan. Schrikbarend was dit vooral in het verkeer, waar gebruikers met lachgasballonnen achter het stuur zaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaren van lachgas

Lachgas is de afgelopen jaren extreem populair geworden onder jongeren. Het inhaleren van lachgas uit ballonnen zorgt voor een korte roes en wordt vooral gebruikt als partydrug. De 'ballonnetjes' zijn populair onder jongeren omdat de lachgaspatronen tot kort geleden legaal te verkrijgen waren bij bijvoorbeeld een avondwinkel.

Op 1 januari 2023 werd er een verbod ingesteld op lachgas vanwege gezondheidsrisico's en gevaarlijke situaties, zoals automobilisten die lachgas gebruikten tijdens het rijden. Door dit verbod is het strafbaar geworden om lachgas voor recreatief gebruik binnen Nederland te vervoeren, te verkopen, te produceren of in bezit te hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie