Up 2 Date

Het slavernijmonument in Rotterdam is weer schoon na bekladdingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het slavernijmonument in Rotterdam is weer schoon na bekladdingen

Het slavernijmonument op de Lloydpier in Rotterdam-West was beklad met witte graffiti. Het kunstwerk was op meerdere plekken bespoten kort na de viering van Keti Koti. Het monument is meteen schoongemaakt na de ontdekking.

Slavernijmonument

Vanochtend rond tien uur zagen voorbijgangers dat het kunstwerk was bespoten met graffiti, meldt NOS. Het is onduidelijk wat de woorden precies betekenen. Het rechter woord lijkt 'CABO' te zijn. Volgens graffitikenners kan zowel het linker als het rechter woord de naam van de persoon zijn die het slavernijmonument heeft beklad. Dit meldt Rijnmond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte

Carlos Gonçalve is de voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en zegt verbijsterd te zijn door het vandalisme. "Dat iemand echt de moeite heeft genomen om een spuitbus te kopen, hier naartoe is gekomen en dit erop heeft geschreven. Ja, geeft maar aan dat we nog een lange weg te gaan hebben als samenleving", zegt hij in een video tegen NOS.

Toch is hij niet verrast door de actie. "Ik ben niet naïef over de verschillende krachten in de samenleving. Nazaten van tot slaaf gemaakten hebben een specifiek verleden. Wij strijden voor meer gelijkheid en gelijke kansen. Niet alleen voor de nazaten van tot slaaf gemaakten, maar voor iedereen. En zijn mensen die dat niet willen. Die willen vasthouden aan het verleden", zegt hij tegen Rijnmond.

Gonçalve heeft vanmiddag een afspraak met de politie om aangifte te doen van vandalisme.

Schandalig

Peggy Wijntuin is de initiatiefnemer van het Slavernijmonument en oud-raadslid. Rijmond meldt dat ze het vandalisme schandalig vindt. "Ik heb er geen woorden voor. Uit je frustratie niet tegen iets dat heel belangrijk is voor de stad Rotterdam. Het monument is er voor bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. En niet om als een dief in de nacht dit te doen. Het is laf", zegt ze. De situatie heeft haar diep geraakt en ze zou graag met de daders in gesprek willen gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie