FunX Utrecht

Uitgeprocedeerde Christian Gandu: "In mijn hoofd wil ik voor de trein springen"

  1. Newschevron right
  2. Uitgeprocedeerde Christian Gandu: "In mijn hoofd wil ik voor de trein springen"

"In mijn hoofd wil ik gewoon voor de trein springen. Ik heb liever dat ik mijn leven hier eindig, dan in Congo, waar niemand mij kent. Ik heb zoveel verdriet." De Utrechtse Magreb '90-speler Christian Gandu moet aanstaande woensdag verplicht het land verlaten. Reporter Laila zocht hem op in deze moeilijke periode.

De 23-jarige Congoleze Utrechter is er kapot van en weet niet wat hij moet doen. Hij woont al hier vanaf zijn negende jaar en is geadopteerd door zijn Nederlandse pleegmoeder. "Als ik hier bij de club ben, vergeet ik twee uurtjes even alles. Maar na het trainen komt die stress weer naar boven."

Geen keus

Afgelopen zaterdag lag er ineens een brief van de politie bij zijn moeder op de deurmat. Hij wilde het eerst niet openen, maar de gedachte aan wat erin stond, bleef aan hem knagen. Het was een brief met de aankondiging dat Christian zich moest melden bij de politie met zijn paspoort. "Nu is mijn paspoort ingenomen en moet ik met een vliegticket terugkomen."

Utrechtse jochie

Er wordt van Christian verwacht dat hij een ticket koopt en alleen teruggaat naar Congo. "Het is superkut voor mij. Als ik niet meewerk, zit ik vast en dat wil ik niet. Ik kan niet anders. Ik wil liever hier zijn bij mijn familie en vrienden. Ik ben hier opgegroeid. Ik ben gewoon een Utrechtse jochie." Christian heeft in zijn jeugd ook gevoetbald bij FC Utrecht, Almere City en FC Groningen.

Stay strong Christiaan!

Laila sprak ook met de pleegmoeder van Christian, die radeloos is. "Het is een hele lieve en warme jongen. Hij heeft een heel goed hart." Ook het feit dat haar pleegzoon in deze moeilijke situatie suïcidale gedachtes heeft, maakt het extra zenuwslopend.

"Dat is heel heftig om te horen, vooral omdat je machteloos bent. Ik heb wel gezegd als je die gedachte weer hebt, bel me ook, praat erover, want het is de oplossing niet. Ik snap wel dat het door z'n hoofd gaat. Het is heel eng. Als je een land niet kent en je moet daarheen in je eentje." Christiaan's biologische moeder is overleden en zijn vader is spoorloos.

"Ik denk niet dat ik hem kan uitzwaaien op Schiphol. Hoe kan je je kind wegdoen!?" Als klap op de vuurpijl mag Christiaan na vertrek ook vijf jaar Europa niet in.

ACTIE

Op Facebook is een communitypagina Christiaan Gandu Moet Blijven in het leven geroepen. Via deze pagina laten mensen weten dat ze de uitzetting belachelijk vinden. Er is ook een petitie die je kan tekenen. "Ik waardeer het echt dat er zoveel mensen om mij geven. Ik bedank ze echt."

Ster advertentie
Ster advertentie