Headlines - FunX.nl https://www.funx.nl/headlines Fri, 29 May 2020 09:54:13 +0200 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Zevenjarig jongetje geeft mini-schoolbal voor babysitter in achtertuin https://www.funx.nl/news/omg/46623-zevenjarig-jongetje-geeft-mini-schoolbal-voor-babysitter-in-achtertuin https://www.funx.nl/news/omg/46623-zevenjarig-jongetje-geeft-mini-schoolbal-voor-babysitter-in-achtertuin De zevenjarige Curtis Rodgers uit Amerika vond het vervelend voor zijn babysitter Rachel dat zij dit jaar door de coronamaatregelen  niet naar haar schoolbal kon gaan. Hij besloot hier een oplossing voor te zoeken en gaf een mini-bal in zijn achtertuin, speciaal voor zijn geliefde babysitter.

Speciaal plekje in de familie

"Ik heb het gepland omdat Rachel me waarschijnlijk graag wilde zien en ze is een van de beste mensen die ik ken," zegt de zevenjarige Curtis in een video van HBCU Heroes op Twitter. Hij heeft zijn babysitter door het coronavirus al twee maanden niet had gezien. Normaal zagen de twee elkaar elke dag, wat ze heel close maakte. "Rachel heeft een speciaal plekje in onze familie," zegt Curtis’ moeder.

PERFECT GEPLAND

Curtis en zijn moeder decoreerden samen hun achtertuin en maakten eten, zorgden voor muziek en dansten samen met Rachel. Om op afstand te blijven, had Curtis’ moeder een zwemnoodle aan hem gegeven, die ten alle tijden tussen de twee in moest blijven.

Curtis’ moeder zegt dat de zevenjarige heel graag alles goed wilde doen. Hij had zelfs gezorgd voor een stropdas in dezelfde kleur als Rachels jurk. De hele avond was perfect gepland. Zelfs aan Rachels favoriete sausje werd gedacht: mayonaise gemixt met ketchup. Ook maakte Curtis Rachels favoriete snack: appels met pindakaas. 

dankbaar

Rachel is erg dankbaar voor het achtertuinfeestje dat Curtis voor haar had geregeld. "Het was heel lief van hem, heel attent."

{twitter https://twitter.com/HBCUHeroes/status/1266041635466547200 }

]]>
OMG Fri, 29 May 2020 06:34:03 +0200
Anuel AA dropt nieuw dubbelalbum 'Emmanuel' bomvol zonnige tracks https://www.funx.nl/news/music/46624-anuel-aa-dropt-nieuw-dubbelalbum-emmanuel-bomvol-zonnige-tracks https://www.funx.nl/news/music/46624-anuel-aa-dropt-nieuw-dubbelalbum-emmanuel-bomvol-zonnige-tracks Anuel AA heeft alles uit de kast getrokken voor zijn tweede soloalbum Emmanuel. De Puerto Ricaanse latin trap-ster heeft het dubbelalbum gevuld met maar liefst 22 zonnige tracks en heel wat grote samenwerkingen. Zo hoor je onder anderen Lil Wayne, Bad Bunny, J Balvin, Ozuna, Daddy Yankee en natuurlijk zijn vriendin Karol G terug op het album.

Good vibes

Anuel AA zou dit album eigenlijk al ergens in april uitbrengen, maar besloot het uit te stellen vanwege de coronacrisis. In een interview met Billboard vertelde hij meer over het album en de titel. "Het is mijn naam en het betekent 'God met ons'. Ik wou dat het album die good vibes heeft. Het is mijn leven, gemaakt tot muziek."

{spotify "https://open.spotify.com/album/7JtT7OyWM8BnIS5FXXPMKg" }

Twee clips

Met de release van Emmanuel deelt Anuel ook meteen twee clips. De eerste is die van de tune met de Spaanse popster Enrique Iglesias, Fútbol y Rumba. De tweede is van Hasta Que Dios Diga, een van de twee tracks met collega/concurrent Bad Bunny, die twee weken geleden zijn nieuwe album dropte. "We zijn competitief en we zullen concurreren tot dat dag dat we doodgaan. Maar natuurlijk kunnen we het goed vinden, anders zou hij niet op twee tracks van m'n album staan!", aldus Anuel.

{video "https://www.youtube.com/watch?v=nCzwGVKpjpo"}

]]>
Music Fri, 29 May 2020 06:41:06 +0200
Nog steeds geen verkiezingsuitslag in Suriname, oppositie is bang voor fraude https://www.funx.nl/news/up-2-date/46622-nog-steeds-geen-verkiezingsuitslag-in-suriname-oppositie-is-bang-voor-fraude https://www.funx.nl/news/up-2-date/46622-nog-steeds-geen-verkiezingsuitslag-in-suriname-oppositie-is-bang-voor-fraude Nadat er afgelopen maandag in Suriname werd gestemd voor de parlementsverkiezingen, is er een paar dagen later nog steeds geen uitslag. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, is boos over de trage, chaotische en niet-transparante manier waarom de stemmen geteld worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom heeft ze een groot deel van de uitslagen van de hoofdstad Paramaribo nu zelf al online gezet.

{articles "Verkiezingen Suriname: komt er verandering na 10 jaar?" id="46584" }

BANG VOOR FRAUDE

Het lijkt erop dat de VHP-partij van Chan Santokhi, de grootste oppositiepartij, de winnaar wordt en dat de NDP-partij van president Desi Bouterse zwaar gaat verliezen. Volgens de leiders van de oppositiepartijen, Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS), probeert Bouterse de boel te frauderen. Ze zijn bang dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen en spreken van gesjoemel met dozen vol uitslagen. Tijdens een persconferentie riepen ze gisteren het OKB op om in te grijpen.

Chaotisch

Jennifer van Dijk-Silos dreigde eerder al om de uitslagen online te gooien als de uitslag nog langer op zich liet wachten. Volgens haar zijn het de meest chaotische verkiezingen die ze in haar twintigjarige carrière heeft meegemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de vertraging komt door de coronamaatregelen.

{twitter https://twitter.com/NOS/status/1266199962947391489 }

HERTELLING

Desi Bouterse heeft gisteren aangegeven een hertelling van alle stemmen te willen. Hij wil dat de bevolking dat live op televisie kan volgen. Volgens tussentijdse uitslagen zal zijn partij 10 van de 26 zetels verliezen. De VHP-partij van Santokhi zou van 9 naar 20 zetels gaan en zo de grootste worden.

]]>
Up 2 Date Fri, 29 May 2020 05:38:33 +0200
Chamo geeft bij Youssef & Ouassima een voorproefje van 'Rennen' https://www.funx.nl/videos/46620-chamo-geeft-bij-youssef-ouassima-een-voorproefje-van-rennen https://www.funx.nl/videos/46620-chamo-geeft-bij-youssef-ouassima-een-voorproefje-van-rennen {video "https://www.youtube.com/watch?v=85FffqcDKJE"}

Chamo kwam afgelopen weekend langs in de studio bij Youssef & Ouassima voor een The Future Sessie. Daar liet de rapper alvast een voorproefje horen van Rennen, de tune die hij vandaag officieel uitbrengt.

{instagram https://www.instagram.com/p/CAaieeKAL5y/ }

]]>
FunX TV Thu, 28 May 2020 18:16:01 +0200
Netflix komt met Italiaanse tienerdrama: 'Under the Riccione Sun' https://www.funx.nl/news/films-series/46619-netflix-komt-met-italiaanse-tienerdrama-under-the-riccione-sun https://www.funx.nl/news/films-series/46619-netflix-komt-met-italiaanse-tienerdrama-under-the-riccione-sun {video "https://www.youtube.com/watch?v=wkBw_pphRqs"}

Wat kan er allemaal mis gaan tijdens een Italiaanse zomer aan de drukke stranden van Riccione? Heel veel als je het aan Mara, Tommy, Guenda, Marco, Emma, Ciro, Furio, Camilla, Bea en Gualtiero zou vragen. In de romantische tienerdrama Under the Riccione Sun (Sotto Il Sole Di Riccione) leren zij elkaar kennen en na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.

Under the Riccione Sun

Under the Riccione Sun is een Italiaanse Netflix-film waarin liefde en vriendschappen centraal staan. Een groepje jongeren brengt de zomer samen door in de badplaats en leert steeds meer over elkaar en ook over zichzelf. Aan de drukke stranden van Riccione doen en durven ze meer dan ooit.

1 juli op Netflix

De hoofdrollen in Under the Riccione Sun (Sotto Il Sole Di Riccione) worden gespeeld door Cristiano Caccamo, Davide Calgaro, Matteo Oscar Giuggioli, Ludovica Martino, Saul Nanni, Fotinì Peluso en Claudia Tranchese. Het is de eerste film van YouNuts en verschijnt 1 juli op Netflix.

BADPLAATS

Je vraagt je misschien af wat Riccione zo speciaal maakt dat er zelfs een film over gemaakt is. Het is een luxe badplaats waar je naar de markt kan, maar ook dure modewinkels kan bezoeken. Uitgaan kan tot het licht wordt in deze plaats waar genoeg te doen is voor jongeren en ouderen. Het ligt in het oosten van Italië aan de Adriatische kust. Riccione heeft een lang strand van zes kilometer en een luxueuze jachthaven. Ook ligt het dicht bij een andere populaire badplaats: Rimini.

{instagram https://www.instagram.com/p/CAu-fhuF1gq/ }

]]>
Films, Series & TV Thu, 28 May 2020 17:58:13 +0200
Mensen wereldwijd geraakt door dood George Floyd, familie eist gerechtigheid https://www.funx.nl/news/up-2-date/46616-mensen-wereldwijd-geraakt-door-dood-george-floyd-familie-eist-gerechtigheid https://www.funx.nl/news/up-2-date/46616-mensen-wereldwijd-geraakt-door-dood-george-floyd-familie-eist-gerechtigheid De dood van George Floyd, de Amerikaan die begin deze week overleed als gevolg van een onnodig gewelddadige arrestatie, heeft mensen van over de hele wereld diep geschokt. Er zijn grote protesten en de hashtags #JusticeforGeorgeFloyd en #BlackLivesMatter zijn trending. Ook George's familie heeft gereageerd. Zij eisen, net als verschillende internationale organisaties, dat alle vier de agenten die ontslagen zijn, worden vervolgd voor moord.

{articles "Woede in VS na dood George Floyd door onnodig gewelddadige arrestatie" id="46595" }

'vriendelijke reus'

George wordt door zijn vrienden en familie herinnerd als een 'vriendelijke reus'. "Hij deed geen vlieg kwaad", zegt zijn broer Philonise tegen CNN. "Ze hebben hem slechter behandeld dan een dier. Ze hebben een leven genomen. Ze verdienen levenslang." Zijn zus Bridget sluit zich daarbij aan: "Het ontslag is een goede start, maar wij willen gerechtigheid voor onze familie. We willen ze vervolgd zien voor moord. Ze moeten boeten voor wat ze gedaan hebben", zegt ze over de agenten. 

Statements en steunbetuigingen

Ook in Nederland zijn mensen duidelijk geraakt door het nieuws. Op Instagram worden massaal eerbetuigingen en statements gedeeld. Bij veel mensen roept het woede en onbegrip op over het nog steeds aanwezige racisme, zowel bij de politie, als in de gehele maatschappij. Zo vergelijkt Jandino in zijn Instagramstories de rustige manier waarop witte massamoordenaar Dylann Roof in 2015 werd aangehouden met de gewelddadige manier waarop George Floyd tegen de grond werd gedrukt.

Défano Holwijn deelt een tekening waarop een zwarte man letterlijk verstikt wordt door een witte hand waar 'racism' op staat. "Hoe kan de doodsoorzaak de kleur van je huid zijn?", schrijft hij erbij. 

{instagram https://www.instagram.com/p/CAsKulEgDyL/ }

Brian elstak

Ook de kunst van Brian Elstak, de kunstenaar die eerder al de anti-racisme clip maakte voor Gunshots van Zwart Licht, wordt gedeeld op social media. 

{instagram https://www.instagram.com/p/CAq9PR1lCWY/ }

Derek otte

Veel mensen benadrukken ook dat de dood van George Floyd geen op zichzelf staand incident is. De Rotterdamse dichter Derek Otte maakt dat duidelijk door een tekst te delen die hij in 2015 schreef toen de Amerikaanse Eric Garner om het leven kwam door politiegeweld. "In 2020 kan bijna exact hetzelfde stuk zomaar over George Floyd gaan", zegt hij daarbij. "Het is niet alléén politiegeweld; het is racisme." 

derek otte

Black Lives Matter

De beweging Black Lives Matter strijdt al jaren tegen alle vormen van geweld tegen zwarte mensen, van politiegeweld tot het oneerlijk berechten en straffen van Afro-Amerikaanse Amerikanen. Problemen die helaas nog keer op keer voorkomen, maar lang niet altijd door iedereen erkend worden. Dagelijks zijn er wereldwijd talloze mensen die daar nog steeds de gevolgen van ondervinden en daarom is het van groot belang dat er eindelijk gerechtigheid komt.

]]>
Up 2 Date Thu, 28 May 2020 11:56:32 +0200
Doven zijn niet zielig: "Wij zijn ook gewoon mensen die normaal kunnen functioneren" https://www.funx.nl/news/funx/46601-doven-zijn-niet-zielig-wij-zijn-ook-gewoon-mensen-die-normaal-kunnen-functioneren https://www.funx.nl/news/funx/46601-doven-zijn-niet-zielig-wij-zijn-ook-gewoon-mensen-die-normaal-kunnen-functioneren Besef, dove en slechthorende jongeren hebben dezelfde verlangens, interesses en ambities als horende jongeren. Ook zij willen uitgaan, dansen op festivals, sporten, studeren en carrière maken. Toch gaat dat niet altijd even makkelijk, omdat onze maatschappij nog niet helemaal is afgestemd op doven en slechthorenden. Het is hoog tijd dat er wat dingen gaan veranderen, vinden de 31-jarige Tobias en de 20-jarige Valmira die beiden doof zijn.

"Vaak denken horenden dat wij zielig zijn maar wij zijn ook gewoon mensen die normaal kunnen functioneren, maar het enige verschil is dat wij niet kunnen horen." - Valmira 

Jong en doof

In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Daarvan zijn er zo'n 30.000 doof geboren of op jonge leeftijd doof geraakt. Hoe het is om jong en doof te zijn? Dat vindt Tobias een lastige vraag: "Wat als ik aan jou vraag hoe het is om jong en horend te zijn?" Tobias weet niet anders dan dat hij doof is. Hij laat zich er in ieder geval niet door kisten. "Ik geniet enorm van mijn leven. Ik hou van mijn werk en alle leuke dingen die ik in mijn vrije tijd doe, zoals met vrienden afspreken, uitgaan, gamen, sporten."

"Ik zeg altijd: de maatschappij maakt ons gehandicapt. Niet wijzelf." - Tobias

Ook de 20-jarige Valmira Selmani laat zich niet tegenhouden door haar beperking. "Vaak denken de horenden dat wij zielig zijn maar wij zijn ook gewoon mensen die normaal kunnen functioneren, maar het enige wat wij niet kunnen is horen", vertelt ze. "Dove en slechthorende mensen zoals ik hebben meestal dezelfde interesses als horenden. De meeste dove mensen willen ook graag uitgaan, naar de film en naar festivals."

Muziek

Je zou het misschien niet verwachten, maar net als Tobias en Valmira gaan heel veel doven en slechthorenden gewoon naar (muziek)festivals. "Hoe wij het beleven, is een klein beetje anders dan horenden", legt Tobias uit. "Het enige verschil is dat we geen muziek kunnen horen, maar het voelen van de muziek is al genoeg om zin te krijgen in dansen." 

Sommige dove festivalgangers nemen een muziektolk mee. Helaas is dit niet altijd mogelijk, vertelt Valmira: "Soms wordt op festivals de muziektolk, de tolk die in gebarentaal muziek vertaalt, niet toegelaten. Het is erg belangrijk dat alle festivals en feestjes de muziek gebaren tolk toelaten, hierdoor is de kans groot dat er meer doven/slechthorenden naar de festivals gaan."

{video "https://www.youtube.com/watch?v=_c9vsyl1khc"}

AANDACHT
Deze week werd bekend dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de opleiding tot gebarentolk. Dat komt vooral door tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluis, die op de corona-persconferenties meerdere keren viral ging met haar gebaren.  Hogeschool Utrecht, de enige school waar deze opleiding gevolgd kan worden, liet vorige week aan NU.nl weten daar blij mee te zijn: "Het is fijn dat er meer bewustzijn is over het belang van deze vorm van communicatie waar honderdduizenden mensen in Nederland mede afhankelijk van zijn."

Het bewustzijn over het belang van een gebarentolk bij persconferenties, is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, aan het begin van de coronacrisis was er nog helemaal geen gebarentolk geregeld. Pas toen activist Machiel Ouwerkerk - zelf doof - met een bordje langs een NOS-verslaggever liep met 'Waar is de gebarentolk voor doven in tijden van crisis?' kwam er aandacht voor.

machiel ouwerkerk vraagt om doventolk

Screenshot NPO Start

TEKST OF GEBARENTAAL

Misschien denk je nu: waarom is een gebarentolk nodig? Je kunt toch gewoon ondertiteling lezen? Of achteraf een uitgeschreven tekst? Maar dat is niet hetzelfde, legt Tobias uit. "Iedereen heeft recht op de volledige informatie op hetzelfde tijdstip. Wat als er een persconferentie komt waarin wordt gezegd dat er een noodsituatie is en iedereen moet inpakken, bijvoorbeeld?" Daarnaast is (het geschreven) Nederlands voor de meeste dove mensen niet hun eerste taal, dat is namelijk gebarentaal. Dat maakt het voor hen vaak lastiger om ingewikkelde teksten of een gebrekkige ondertiteling te lezen.  Bovendien missen in tekst ook veel aspecten die in gebarentaal wel goed uit te drukken zijn: "Intonatie, bijvoorbeeld. Is iets sarcastisch bedoeld? Of boos?"

Kennis verspreiden

Tobias vindt het jammer dat er een pandemie voor nodig was om het belang van een gebarentolk aan te tonen. "Dan pas worden wij dove mensen met onze taal serieus genomen. Terwijl we al jarenlang om erkenning van Nederlandse Gebarentaal vragen. Als ik kritisch mag zijn, is dit best een aparte situatie. Dankzij corona is er echt meer aandacht voor gebarentaal. Moeten wij dove mensen nou blij zijn dat er een coronacrisis is?"

Ondanks de manier waarop het gegaan is, ziet Tobias wel kansen nu er meer aandacht is voor gebarentaal. "We moeten onze kans grijpen om nog meer over onze subcultuur te vertellen en kennis te verspreiden." Daar heeft hij zich al vaker voor ingezet. Zo was hij te zien in de documentaire Doof Kind, die zijn vader over hem maakte. 

{video "https://www.youtube.com/watch?v=9XxWk7a4QTg&t=7s"}

Vaker een gebarentolk

Als het aan Tobias en Valmira ligt, moet er veel vaker een gebarentolk of ondertiteling beschikbaar zijn. "Er zijn regelmatig Nederlandse films in de bioscoop zonder ondertiteling, omdat de film in het Nederlands wordt gesproken. Maar er wordt geen rekening gehouden met de doven/slechthorenden. Want wij kijken normaal altijd de films met de ondertiteling" legt Valmira uit. "Dat geldt ook voor televisie. Er zijn vaak televisieprogramma’s waar alleen Nederlands wordt gesproken zonder ondertiteling. Dat is erg vervelend voor dove mensen."

Gelukkig worden gebarentolken steeds vaker ingezet in de media. Nu lijkt het een beetje alsof er aandacht komt voor één specifieke tolk. Zo was er vorig jaar voor het eerst een team van muziektolken en signdancers bij het songfestival, komt Pathé Thuis binnenkort met de eerste Nederlandse coronafilm die ook te bekijken is met een gebarentolk en mocht Tobias onlangs voor het eerst een cabaretshow vertalen: Later Was Alles Beter van Peter Pannekoek.

{twitter https://twitter.com/PannekoekPeter/status/1255895905485676547 }

Inclusiviteit
Volgens Tobias moeten er nog veel dingen veranderen om een inclusievere maatschappij te krijgen. Het allerbelangrijkste vindt hij dat er meer bewustzijn komt. "Ik zeg altijd: de maatschappij maakt ons gehandicapt. Niet wijzelf." Volgens hem zou het een heel goed idee zijn om het vak Nederlandse Gebarentaal op de middelbare school te verplichten. "Basisgebarentaal is voor iedereen te leren, Als iedereen het een beetje kan, maakt dat al een groot verschil. Sterker nog, iedereen heeft een voordeel aan gebarentaal. Je kunt dan communiceren door een raam, op grote afstand of in een club waar veel lawaai is." 

Valmira merkt dat horenden vaak bepaalde vooroordelen hebben over dove mensen. "Vaak denken horende mensen dat doven en slechthorenden niet met hen kunnen communiceren", noemt ze als voorbeeld. "Maar we kunnen liplezen, als diegene goed articuleert. Ook zijn er andere manieren mogelijk, zoals iets opschrijven of gebruikmaken van lichaamstaal." Valmira vindt het jammer als horenden geen geduld hebben om een gesprek te voeren met een doof iemand. "Het is gewoon mogelijk om een gesprek te voeren."

Aanpassingen

Daarnaast zijn er heel veel kleine dingen die makkelijk aangepast zouden kunnen worden om de maatschappij leefbaarder te maken voor doven en slechthorenden. "Over heel veel dingen wordt gewoon niet goed nagedacht", zegt Tobias. Als voorbeeld noemt hij het contactsysteem in de lift. In noodgevallen kun je vaak alleen maar bellen met een veiligheidsdienst. Waarom is er niet de mogelijkheid om te videobellen? "Dit is voor iedereen een voordeel, want het is toch gewoon handig om te videobellen?"

Valmira geeft de communicatie in het openbaar vervoer als voorbeeld. "Tijdens het reizen met het openbaar vervoer wordt er regelmatig wat omgeroepen door de conducteur. De dove mensen die in de trein zitten missen hierdoor soms belangrijke informatie. Het bericht  zou via de app of via het bord in de trein kunnen worden toegelicht, dat geeft dove mensen minder stress en meer duidelijkheid."

Ambities

Een ander probleem waar veel doven en slechthorenden tegenaan lopen, is het vinden van werk. "Mensen met beperkingen komen heel erg moeilijk aan een baan. Terwijl onze hersenen prima werken", zegt Tobias. Zelf is hij heel ambitieus. Hij ging na het behalen van zijn havo-diploma naar het hbo en haalde vervolgens zijn master aan de enige doven-universiteit ter wereld, in Amerika. Na jaren als docent gebarentaal te hebben gewerkt, werkt hij nu als hoofd communicatie bij een zorginstelling voor doven, en dat gaat prima. "Bedrijven die geen mensen met een beperking durven aan te nemen, zijn gewoon bang dat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan." 

Ook Valmira bouwt hard aan haar carrière. Ze studeert Marketing & Communicatie en wil hierna nog Commerciële Economie doen. In de toekomst hoopt ze een eigen onderneming te starten waar zowel dove als horende mensen met elkaar samenwerken. "Ik wil bruggen slaan tussen de horende en de dove wereld en kansen creëren voor iedereen." 

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

]]>
FunX Wed, 27 May 2020 10:04:19 +0200
Nieuw seizoen ‘Een Huis Vol’ showt grote gezinnen in quarantaine https://www.funx.nl/news/films-series/46615-nieuw-seizoen-een-huis-vol-showt-grote-gezinnen-in-quarantaine https://www.funx.nl/news/films-series/46615-nieuw-seizoen-een-huis-vol-showt-grote-gezinnen-in-quarantaine Het tiende seizoen van het reality-programma Een Huis Vol zit eraan te komen! Vanaf 6 juli kan je zien hoe de verschillende mega gezinnen de quarantaine doorkomen. Met z’n allen op elkaars lip zitten gaat vast niet zonder slag of stoot...

In het komende seizoen zitten alleen maar bekende gezichten die je kan kennen uit vorige seizoenen, er zijn geen nieuwe gezinnen toegevoegd. Dit zijn de gezinnen die het programma heeft gevolgd voor het tiende seizoen:

Familie Baumgard

De familie Baumgard uit Den Haag zag je vier jaar geleden voor het laatst in de serie. Er is een kleine Baumgard bijgekomen, waardoor ze nu met zijn zestienen in één huis wonen. Hoe zou dat gaan in quarantaine? 

{instagram https://www.instagram.com/p/BmOhozRnI9P/ }

Familie Quaedackers

De familie Quaedackers, die je als laatst in 2014 kon zien, kreeg begin 2019 een grote schok te verwerken. De vader van alle twaalf kinderen overleed toen in zijn slaap. In het komende seizoen zie je hoe ze eraan toe zijn.

{articles "Vader (57) uit 'Een Huis Vol' plotseling overleden" id="40453" }

{instagram https://www.instagram.com/p/CAuMwg3gM8F/ }

Familie Buddenbruck

De familie Buddenbruck verhuisde in het vorige seizoen naar een groot huis in Duitsland. De coronamaatregelen waren en zijn in Duitsland anders dan in Nederland. Zo konden de kinderen bijvoorbeeld niet buitenspelen, maar moesten ze thuis stapels huiswerk wegwerken. De moeder van het gezin leed tijdens haar vorige zwangerschappen leed aan zwangerschapsvergiftiging, maar misschien is ze wel opnieuw zwanger...

{instagram https://www.instagram.com/p/CAuNK2LKZmo/ }

Familie Jelies

Voor de gelovige familie Jelies uit Tollebeek was de quarantainetijd, net als bij de rest van het land, even schrikken. Ze konden namelijk niet meer naar de kerk, waar ze normaal gesproken veel steun uithalen. Na een tijdje zeiden de ouders van het gezin wel: "Als je een mooie tijd hebt met het gezin vergeet je soms gewoon even dat corona er überhaupt is", meldt het AD.

{instagram https://www.instagram.com/p/CAuJwWwDp9G/ }

Familie Kraan

In het begin van de coronatijd werd bij samengestelde Familie Kraan een klein zusje geboren. De kraamtijd was voor moeder Linda niet echt chill. Vader Ivan werkte namelijk gewoon door, waardoor zij de zorg van de zeven kinderen plus pasgeboren baby voor een groot deel van de tijd op zich had. Ook deden twee van de kinderen eindexamen.

{instagram https://www.instagram.com/p/CAuP2fjjAaZ/ }

Een Huis Vol is te zien vanaf 6 juli om 19:00 uur op NPO 1.

]]>
Films, Series & TV Thu, 28 May 2020 11:32:47 +0200
Najib Amhali over zijn jeugd: "Iedereen had schoolmelk, behalve Najib" https://www.funx.nl/news/funx/46614-najib-amhali-over-zijn-jeugd-iedereen-had-schoolmelk-behalve-najib https://www.funx.nl/news/funx/46614-najib-amhali-over-zijn-jeugd-iedereen-had-schoolmelk-behalve-najib {instagram https://www.instagram.com/p/CAu4-yCAUQA/ }

Najib Amhali vertelt veel over zijn persoonlijke leven in zijn theatershows, maar vanaf vandaag kun je daar nog meer over lezen in zijn biografie. Daarin vertelt hij namelijk openhartig over zijn jeugd, waarin hij het niet altijd even makkelijk had. In Start met Fernando vertelde de comedian een paar van die anekdotes uit zijn nieuwe boek. "Iedereen had schoolmelk, behalve Najib. Want daar moest je geld voor hebben."

{articles "Najib Amhali in Real Talk: "Door de coke bleef ik soms vier dagen lang wakker"" id="45702" }

Geen geld voor melk

Bij Najib en zijn drie broertjes thuis hadden ze het vroeger niet breed. Maar hij bedacht slimme manieren om daarmee om te gaan, zo ook bij het schoolmelkprobleem. "Er was natuurlijk iemand die die melk moest uitdelen en als je dat deed, mocht je zelf een pakje opdrinken. Dus dat deed ik! Soms dronk ik er dan wel twee op..." Najib vertelt dat hij zich soms wel schaamde als zijn ouders iets niet konden betalen wat vriendjes wel hadden. "Die schaamte heb ik op een gegeven moment wel overwonnen, maar het is me wel bijgebleven."

Magische krachten

Najib vertelde nog een opvallend verhaal. Namelijk over wanneer hij zijn vriend en collega Roué Verveer voor het eerst meenam naar zijn oma in Marokko. "Mijn oma is van de alternatieve geneeswijzen. Zij gelooft dat de zwarte man magische krachten heeft." Toen Roué op bezoek kwam, vroeg Najib hem dan ook om zijn hand op haar oma's hoofd te leggen, om haar zo te 'genezen'. Roué wist natuurlijk niet goed wat hij daarbij moest zeggen, dus begon hij maar een liedje te zingen. "Ik vroeg daarna: oma, hoe voel je je? En ze zei: stukken beter!'"

{audiofragment nid=10280 image=0 }

{instagram https://www.instagram.com/p/CAcZT7OBGIp/ }

]]>
FunX Thu, 28 May 2020 10:20:29 +0200
Iran in rep en roer door eerwraakmoord op 14-jarig meisje https://www.funx.nl/news/up-2-date/46613-iran-in-rep-en-roer-door-eerwraakmoord-op-14-jarig-meisje https://www.funx.nl/news/up-2-date/46613-iran-in-rep-en-roer-door-eerwraakmoord-op-14-jarig-meisje In Iran is er grote ophef ontstaan over een vreselijke gebeurtenis die eerder deze week plaatsvond. De 14-jarige Romina Ashrafi werd door haar vader onthoofd in haar slaap, omdat zij verliefd was op een oudere man. Het wordt gelabeld als een eerwraakmoord, waar je in Iran tegenwoordig nog maximaal tien jaar gevangenisstraf voor kan krijgen.

Protesten

In Iran zijn er heftige protesten gaande rondom de moord op Romina Ashrafi. Romina’s vader was het oneens - dat is nog zacht uitgedrukt - met de relatie tussen zijn 14-jarige dochter met een 34-jarige man. Het koppel wilde trouwen, maar Romina’s vader verbood dat. Het stel liep vervolgens weg van huis. Vijf dagen later werden Romina en haar vriend gevonden door de politie en door hen thuisgebracht, ondanks dat Romina zei dat ze vreesde voor haar leven door haar vader.

Onthoofd

De terugkomst van Romina naar haar huis in het stadje Talesh, werd haar fataal. Haar vader kwam haar slaapkamer binnen terwijl ze lag te slapen en zou haar met een sikkel hebben onthoofd. Hierna is hij naar buiten gelopen met het moordwapen en heeft hij bekend, waarna hij werd gearresteerd.

Eerwraak

De onthoofding van Romina door haar vader is een typisch geval van eerwraakmoord. Mahmoud Abassi, de minister van Justitie in Iran zei dat ze de vader van Romina zwaar gaan bestraffen: "Zonder enige twijfel is het onze zware plicht om de dader van deze misdaad te vervolgen en zwaar te bestraffen."

Kritiek 

In Iran worden eerwraakmoorden anders vervolgt dan andere soorten moorden. Voor eerwraak kan je maximaal tien jaar krijgen, terwijl je voor een ander soort moord makkelijk levenslang of zelfs de doodstraf krijgt. De bevolking van Iran staat op tegen deze wet en spreekt zich veelvuldig uit over de onthoofding van Romina op social media.

President Hassan Rohani en verschillende andere politici hebben woensdag uitgesproken geweld tegen vrouwen en dus ook eerwraakmoorden zoals deze strenger te willen bestraffen.

]]>
Up 2 Date Thu, 28 May 2020 10:07:29 +0200