Headlines - FunX.nl https://www.funx.nl/headlines Mon, 18 Mar 2019 18:47:15 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Verdachte van schietincident in Utrecht is aangehouden https://www.funx.nl/news/up-2-date/41341-verdachte-van-schietincident-in-utrecht-is-aangehouden https://www.funx.nl/news/up-2-date/41341-verdachte-van-schietincident-in-utrecht-is-aangehouden Aan het einde van de persconferentie van de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Jan van Zanen kwam het nieuws binnen dat de 37-jarige verdachte Gökmen Tanis is aangehouden. Naast Tanis is er eerder vandaag nog iemand aangehouden, maar het is nog onbekend wat hij met de zaak te maken heeft.

Zwarte dag

Burgemeester Jan van Zanen sprak tijdens een persconferentie van een "zwarte dag" voor Utrecht waarbij drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Drie gewonden zouden nog in levensgevaar verkeren. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen in de tram, onderweg naar school, werk of andere bezigheden werden onder vuur genomen", zei Jan van Zanen. "Dat deze dag zo wreed anders zou lopen dan iedereen had voorzien, schokt." Verder sprak hij zijn medeleven uit richting de nabestaanden en de gewonden.

Terroristisch motief

Ondanks de vele geruchten op social media over een schietincident in relationele sfeer, houdt de politie nog steeds rekening met een terroristisch motief. "Het motief van de vermoedelijke dader is nog onduidelijk. We houden rekening met een terroristisch motief, maar kunnen andere motieven niet uitsluiten."

 

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 17:37:27 +0100
Drake annuleert opnieuw een concert in Nederland https://www.funx.nl/news/music/41340-drake-annuleert-opnieuw-een-concert-in-nederland https://www.funx.nl/news/music/41340-drake-annuleert-opnieuw-een-concert-in-nederland De drie shows die Drake in de Ziggo Dome in Amsterdam zou geven op 23, 25 en 26 april, gaan niet door. Het concert op 23 april komt te vervallen door een wijziging in het tourschema van Drake. De twee andere concerten worden verplaatst naar een andere datum. Dat meldt organisator MOJO.

Verplaatste concerten

De concerten van 25 en 26 april worden verplaatst naar 15 en 16 april. De aanvangstijd en locatie blijven wel hetzelfde. Gekochte kaartjes voor de The Assasination Vacation Tour op 25 en 26 april blijven geldig voor de nieuwe datum. Je hoeft daar volgens MOJO niets voor te doen. Als je Drake op die nieuwe datum niet kan bezoeken, dan kan je je geld terugkrijgen door een formulier in te vullen op de site van Ticketmaster.

Geld terug

Drake-fans die kaartjes voor 23 april hadden gekocht, krijgen binnen vijf werkdagen automatisch hun aankoopbedrag en servicekosten terug. Ook krijgen ze toegang tot een presale om kaarten voor een van de andere concerten te bestellen. Alle kaartkopers hebben al een email ontvangen, maar mocht je nog vragen hebben, check dan even mojo.nl/drake-faq.

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 16:52:59 +0100
Ooggetuige: "Hij liep met getrokken pistool op de groep af" https://www.funx.nl/news/up-2-date/41336-ooggetuige-hij-liep-met-getrokken-pistool-op-de-groep-af https://www.funx.nl/news/up-2-date/41336-ooggetuige-hij-liep-met-getrokken-pistool-op-de-groep-af Daan Molenaar zat in de Utrechtse tram waarin Gökmen Tanis maandagochtend om zich heen begon te schieten. Daan vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat hij net in het voorste tramstel was gestapt en nog niets doorhad toen de tram stopte. Hij zag buiten een vrouw op de grond liggen, maar dacht dat het om een ongeluk ging: "In eerste instantie dacht ik aan een ongeluk, iemand overreden".

Getrokken pistool

Daan vond het apart dat een groepje de vrouw begon weg te slepen, maar toen hij een man met getrokken pistool op de groep zag aflopen, werd het pas echt duidelijk voor hem: "Ik dacht snel wegwezen." Hij zegt dat de dader doelgericht op het groepje afliep: "Het leek alsof hij diegene nog een keer wilde pakken, of de mensen die haar aan het helpen waren."

Jong met jack

Daan vertelde vervolgens hoe iedereen uit de coupé probeerde te vluchten door de deur open te trappen. Terwijl passagiers naar buiten sprongen, hoorde hij links van zich schoten en begon hij hard te rennen. De dader zou er volgens hem jong uitziet en een jack dragen. Meer herinnerde hij zich niet: "Ik zou geen gezicht kunnen herkennen."

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 14:44:42 +0100
Buurtbewoner Ghislaine over schietincident Utrecht: "Het is nog steeds heel erg stressvol" https://www.funx.nl/news/utrecht/41334-buurtbewoner-ghislaine-over-schietincident-utrecht-het-is-nog-steeds-heel-erg-stressvol https://www.funx.nl/news/utrecht/41334-buurtbewoner-ghislaine-over-schietincident-utrecht-het-is-nog-steeds-heel-erg-stressvol "Er was uit het niets heel veel politie bij mij in de buurt en in de straat." Dat vertelt FunX-luisteraar Ghislaine, die in de buurt woont van het 24 Oktoberplein in Utrecht waar vanmorgen een schietincident plaatsvond. Vanuit haar raam heeft ze zich op de tramhalte. In Jouw Stad vertelt ze hoe stressvol de situatie momenteel is:

"Alles is afgezet, niemand mag er nog doorheen. Mijn broertje heeft meerdere keren gevraagd of hij naar huis mocht, maar dat mocht niet."

{audiofragment audio=346990 image=0 }

{articles "Liveblog: Meerdere mensen neergeschoten in Utrechtse tram, dader voortvluchtig" id="41331" }

straat afgezet

Ghislaine vertelt dat ze in haar eentje binnen zat toen het schietincident plaatsvond. Haar moeder en broertje waren echter buiten. Ze wilden meteen terug naar huis komen, maar de straat was inmiddels afgezet en niemand mocht er nog in. Haar moeder mocht uiteindelijk onder begeleiding haar huis in, maar haar broertje zit momenteel bij een kennis.

hectisch

Ook FunX-luisteraar Laila zit in de buurt van 24 Oktoberplein. Vanuit haar hotel heeft ze zicht op de tram. Ze vertelt dat ze vanmorgen een politieauto op een grasveld zag parkeren. Na vijf minuten kwamen er meer wagens bij, waaronder ook een calamiteitenvoertuig. Het hotel is inmiddels afgesloten en niemand mag er nog in of uit, alleen op eigen risico.

"Het is heel hectisch en je voelt je er niet veiliger door."

{audiofragment audio=346989 image=0 }

drie doden

Vanmorgen zijn er in Utrecht op klaarlichte dag meerdere mensen neergeschoten in een Utrechtse tram. Inmiddels is bekendgemaakt dat daarbij drie doden en negen gewonden zijn gevallen. De dader is vermoedelijk de 37-jarige Gökman Tanis.

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 13:54:57 +0100
Drie doden en vijf gewonden bij schietincident in Utrecht https://www.funx.nl/news/up-2-date/41335-drie-doden-en-negen-gewonden-bij-aanslag-in-utrecht https://www.funx.nl/news/up-2-date/41335-drie-doden-en-negen-gewonden-bij-aanslag-in-utrecht {twitter https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1107641324013010944 }

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft zojuist bekendgemaakt dat er maandag drie doden en vijf gewonden zijn gevallen bij het schietincident in Utrecht.

"Vanochtend heeft om 10.45 een afschuwelijk incident plaatsgevonden bij het 24 Oktoberplein. Tot nu toe zijn daarbij drie dodelijke slachtoffers te betreuren", zegt de burgemeester in een video. "Negen personen tot nu toe zijn gewond. Drie daarvan zijn er ernstig aan toe. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en naar de mensen die er getuige van zijn geweest."

Opsporingslijn

De politie zoekt momenteel naar de 37-jarige Gökmen Tanis als verdachte van het schietincident bij het 24 Oktoberplein in het Utrechtste Kanaleneiland. De politie benadrukt om de man niet zelf te benaderen, maar de opsporingstiplijn (0800-6070) te bellen.

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 14:11:59 +0100
Politie Utrecht vraagt uit te kijken naar 37-jarige verdachte https://www.funx.nl/news/up-2-date/41333-politie-utrecht-vraagt-uit-te-kijken-naar-37-jarige-verdachte https://www.funx.nl/news/up-2-date/41333-politie-utrecht-vraagt-uit-te-kijken-naar-37-jarige-verdachte De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte van het schietincident bij het 24 Oktoberplein in het Utrechtste Kanaleneiland. De politie heeft een foto van de 37-jarige man gedeeld op social media. Daarbij schrijft de politie om de man niet zelf te benaderen, maar de opsporingstiplijn te bellen.

{articles "Liveblog: Meerdere mensen neergeschoten in Utrechtse tram, dader voortvluchtig" id="41331" }

{twitter https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107632105780113408 }

Schietincident

In een Utrechtste tram zijn er vanmorgen op klaarlichte dag meerdere mensen neergeschoten. Volgens getuigen gebeurde het vanmorgen bij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. De dader is voortvluchtig en wordt gezocht door de politie en de antiterreureenheid. Meer informatie en updates kun je vinden in onze liveblog.

 

 

 

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 13:36:13 +0100
Heeft het zin om te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen? https://www.funx.nl/news/funx/41332-heeft-het-zin-om-te-gaan-stemmen-voor-de-provinciale-statenverkiezingen https://www.funx.nl/news/funx/41332-heeft-het-zin-om-te-gaan-stemmen-voor-de-provinciale-statenverkiezingen Aanstaande woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Dit is misschien niet voor iedereen het meest spannende onderwerp om je in te verdiepen (want wat is het eigenlijk?), maar toch kan het ook voor jou van belang zijn. In TopiX werd gediscussieerd over de vraag of het eigenlijk wel zin heeft om naar de stembus te gaan. Veel mensen, waaronder jongeren, geven namelijk aan geen vertrouwen te hebben in de politiek  En die discussie tussen wel- en niet-stemmers loopt soms behoorlijk hoog op...

illusie

De voornaamste reden om niet te gaan stemmen, is het gebrek aan vertrouwen. "Uiteindelijk kiezen de partijleiders toch wat ze doen. Ze komen met mooie beloftes, maar hoeveel daarvan komen ze na?" geeft FunX-luisteraar Jacqueline aan. Ook voelen sommigen zich niet aangesproken door de kleine groep mensen in de politiek die een representatie moeten zijn voor de rest van het land. 

"Het is een illusie! [...] Ze zeggen dat ze er iets mee doen, maar er wordt niks mee gedaan."

{audiofragment audio=346907 image=0 }

grijp je kans

De Rotterdamse Zaïre, juriste en schrijver, vind de insteek van de anti-stemmers erg negatief. "Dan kan je net zo goed geen deel meer uitmaken van de samenleving." Ze noemt de vertrouwenskwestie een vicieuze cirkel. "We vertrouwen het niet, dus we gaan niet stemmen en dan wordt de politiek alleen maar minder een representatie van ons. Als wij gaan stemmen, gaan ze ons representeren." FunX-luisteraar Matthew is het met haar eens: "Als je niet gaat stemmen, moet je ook niet klagen. Door te stemmen, krijg je de kans er iets aan te doen."

boete

In België is er sprake van een opkomstplicht. Kom je niet stemmen? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot wel 55 euro. In Argentinië loopt die boete zelfs tegen de 500 dollar. Zou zo'n opkomstplicht een goed idee zijn in Nederland? Reporter Shaquille vroeg het aan jongeren op straat.

{audiofragment audio=346908 image=0 }

Waar stem ik voor?

Waar stem je nou eigenlijk voor als je woensdag dat formuliertje invult? Je kiest door te stemmen de nieuwe leden van de Provinciale Staten. Deze personen vertegenwoordigen het Nederlandse volk in alle twaalf provincies. Zij vormen het parlement van de provincie. De leden van de Provinciale Staten kiezen ook elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen voor de Provinciale Staten heb je dus indirect ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

En wat doen zij dan?

Allemaal leuk en aardig, maar wat doen die mensen dan? En waarom heeft dat invloed op jouw dagelijks leden? De Provinciale Staten maken beslissingen over onderwerpen zoals infrastructuur en het openbaar vervoer. Ook bepalen ze hoe je omgeving eruit ziet. Zijn er genoeg woningen en is er wel voldoende natuur? Daarnaast zorgen ze er ook voor dat die omgeving veilig en schoon is. Verder houden de Provinciale Staten zich ook bezig met goede werkgelegenheid en culturele voorzieningen.

{twitter https://twitter.com/MinBZK/status/1103984256798392320 }

nóg meer kiezen

Om het nog ingewikkelder te maken, kun je aanstaande woensdag kan je ook stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. Je stemt hierbij op leden voor het algemeen bestuur van een waterschap. Hiervan zijn er 21 in Nederland. Dit bestuur maakt beslissingen over dijken, de kwaliteit van het drink- en zwemwater en natuurbeheer in en om het water.

Laat iemand anders stemmen

Wist je dat je iemand anders voor je kan laten stemmen als je zelf niet wil of kan? Je kan iemand die stemgerechtigd is uit dezelfde of een andere gemeente volmacht geven. Het enige dat je hoeft te doen, is een formuliertje invullen en een kopie van je identiteitsbewijs meegeven. 

{twitter https://twitter.com/Rijksoverheid/status/1106212011761913857 }

 

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 10:56:19 +0100
17-jarige 'Eggboy' is de held van Australië en doneert geld aan slachtoffers Christchurch https://www.funx.nl/news/up-2-date/41329-17-jarige-eggboy-is-de-held-van-australie https://www.funx.nl/news/up-2-date/41329-17-jarige-eggboy-is-de-held-van-australie De 17-jarige William Connoly wordt in Australië beschouwd als een held. De jongen, die nu bekend staat als Eggboy, sloeg zaterdag een ei kapot op het hoofd van de Australische senator Fraser Anning. 

De reden van de actie heeft te maken met de controversiële uitspraken die Anning eerder deed op Twitter. De nationalistische politicus tweette namelijk dat de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland het gevolg was van het migratiebeleid. 

{twitter https://twitter.com/fraser_anning/status/1106432499704451072 }

Onderzoek

De politicus, die op het moment van het ei-incident een live televisie-interview aan het geven was, reageerde door de eigooier een paar klappen te geven. De politie doet momenteel onderzoek naar zowel de aanval van de 17-jarige jongen als de klappen die Anning daarna uitdeelde. 

{video "https://www.youtube.com/watch?v=75HXfiMNiXU"}

Trots

Willliam heeft op Twitter gereageerd dat hij geen spijt heeft van zijn daad. Sterker nog, hij is trots op wat hij gedaan heeft. "Dit was het moment dat ik me zo trots voelde op het feit dat ik als mens besta. Laat me jullie vertellen dat ik moslims geen terroristen zijn en terrorisme geen religie heeft."

{twitter https://twitter.com/ASuri93/status/1107488818968625153 }

Geld opgehaald

Er zijn nog veel meer Australiërs trots op William. Daarom werd er een crowdfundingactie voor de jongen gestart om de juridische kosten te dekken. Het doel stond op 1250 euro, maar binnen de twee dagen stond er al bijna 50.000 dollar op de teller. Eggboy heeft nu besloten het overige geld te doneren aan de vijftig slachtoffers van de terroristische aanslagen in Christchurch. 

Muurschildering

William heeft inmiddels zoveel fans, dat er zelfs ter eerbetoon een muurschildering van hem is gemaakt in Melbourne. Daarnaast stroomt het internet vol met grappige eggboy-memes, maar ook serieuze berichten waarin mensen over de hele wereld hun steun betuigen aan de jongen. 

{twitter https://twitter.com/pauldowsley7/status/1107463199165542400 }

{twitter https://twitter.com/apel6697/status/1107392399431684097 }

{twitter https://twitter.com/AbassNuur/status/1107374308425383939 }

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 10:08:40 +0100
Liveblog: Drie doden en vijf gewonden bij schietincident Utrechtse tram, dader voortvluchtig https://www.funx.nl/news/utrecht/41331-liveblog-drie-doden-en-negen-gewonden-bij-schietincident-utrechtse-tram-dader-voortvluchtig https://www.funx.nl/news/utrecht/41331-liveblog-drie-doden-en-negen-gewonden-bij-schietincident-utrechtse-tram-dader-voortvluchtig Op klaarlichte dag zijn meerdere mensen neergeschoten in een Utrechtse tram. Volgens getuigen gebeurde het vanmorgen bij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. De dader is voortvluchtig en wordt gezocht door de politie en de antiterreureenheid. Het motief van de dader is onbekend.

Update 18:30 uur: De 37-jarige verdachte is aangehouden.

Update 17.33 uur: Om 18.30 uur geeft premier Rutte een persconferentie. 

Update 17.21 uur: Dreigingsniveau 5 wordt aangehouden tot vanavond 22.00 uur

Update 17.01 uur: De politie heeft de broer van de voortvluchtige Gökmen Tanış meegenomen in verband met verhoor. Hij werd opgehaald bij ROC Midden Nederland, waar de man een opleiding volgt. 

Update 16.41 uur: Politie heeft de vluchtauto van de dader gevonden. De rode Renault Clio is een paar straten verderop, in de Tichelaarslaan, aangetroffen. 

Update 16.36 uur: Om 18.00 uur geven de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester een nieuwe persconferentie met betrekking tot dit schietincident. 

{twitter https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1107665253377167366 }

Update 16.29 uur: Het aantal gewonden is bijgesteld van negen naar vijf mensen. Het dodental blijft onveranderd
{twitter https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107664971205410817 }

Update 16.25 uur: Een Turkse zakenman uit Utrecht heeft BBC Türkiye laten weten dat Gökmen Tanış in het verleden naar Tsjetsjenië is afgereisd om mee te vechten in de oorlog. Ook zou hij een aantal jaren geleden opgepakt zijn vanwege banden met Islamitische Staat (IS). Het was niet iemand die zich in Turkse kringen mengde, maar een einzelgänger.

{twitter https://twitter.com/bbcturkce/status/1107639457732349953 }

Update 16.15 uur: Het advies om binnen te blijven is opgeheven. "Eerder vandaag gaven wij u het advies om binnen te blijven in de stad Utrecht. Dat deden we omdat we ervan uitgingen dat zich op meerdere plekken een schietincident zou hebben voorgedaan. Dat is niet het geval voor zover we nu weten. Eén verdachte is in beeld. Daar wordt naar gezocht. Hij is nog niet binnen. Er zouden ook meerdere verdachten kunnen zijn, maar dat weten we tot dusver niet. Nu wij ervan uitgaan dat er maar op één plek een schietincident zich heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties? Meent u de verdachte te herkennen? Laat het ons weten."

{twitter https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1107661305475932160 }

Update 15:51 uur: Alle politiebureaus in Nederland worden extra beveiligd.

{twitter https://twitter.com/RolandRTL/status/1107655944752820224 }

Update 15.46 uur: "Er was uit het niets heel veel politie bij mij in de buurt en in de straat." Dat vertelt FunX-luisteraar Ghislaine, die in de buurt woont van het 24 Oktoberplein in Utrecht waar vanmorgen een schietincident plaatsvond. Vanuit haar raam heeft ze zich op de tramhalte. In Jouw Stad vertelt ze hoe stressvol de situatie momenteel is:

"Alles is afgezet, niemand mag er nog doorheen. Mijn broertje heeft meerdere keren gevraagd of hij naar huis mocht, maar dat mocht niet."

{articles "Buurtbewoner Ghislaine over schietincident Utrecht: "Het is nog steeds heel erg stressvol"" id="41334" }

Update 15.39: Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben gereageerd op het schietincident. Ze leven mee met de slachtoffers en hun familie en danken de hulpverleners. "Geweld zoals dit is onacceptabel. In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht."

Update 15.21 uur: De rode Renault Clio, de vluchtauto van de dader, is gevonden. 
{twitter https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107645706754506754 }{twitter https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107645762098393092 }

Update 15.18 uur: Er is een NL-alert uitgegaan. De politie verzoekt iedereen in Utrecht zoveel mogelijk binnen te blijven en niet richting Kanaleneiland te gaan. 

Update 15.06 uur: Er zijn drie doden gevallen en negen mensen gewond geraakt bij het schietincident. 
{twitter https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1107641324013010944 }

Update 15.00 uur: De dader is vermoedelijk de 37-jarige Gökman Tanis. 

Update 14.56 uur: Rutte geeft persconferentie en spreekt van een aanslag. "Politie en OM doen onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Er zijn gewonden en mogelijk doden. Het is een aanval op onze beschaving. Mocht dit een terreurdaad blijken, dan past daarop één antwoord: onze rechtstaat en onze democratie zijn sterker zijn dan fanatisme en geweld."

Update 14.39 uur: De politie heeft de identiteit van de verdachte van het schietincident bij het 24 Oktoberplein in het Utrechtste Kanaleneiland bekendgemaakt. De politie heeft een foto van de verdachte gedeeld op social media. Daarbij schrijft de politie om de man niet zelf te benaderen, maar de opsporingstiplijn te bellen.

{articles "Politie Utrecht vraagt uit te kijken naar 37-jarige verdachte" id="41333" }

{twitter https://twitter.com/MelvinFotograaf/status/1107587192770252800 }{twitter https://twitter.com/thejermaine/status/1107607282781700099 }

eerste hulp

Op dit moment zijn de hulpdiensten aanwezig om alles in goede banen te leiden en eerste hulp te verlenen aan de mensen in de tram.

{twitter https://twitter.com/YelleTieleman/status/1107586068109504512 }{twitter https://twitter.com/rollinwithsofie/status/1107609353798987776 }

Dreigingsniveau omhoog

Het dreigingsniveau in Utrecht is opgevoerd naar het hoogste niveau 5, omdat de kans op een terroristische aanslag niet wordt uitgesloten. Het geldt tot en met 18.00 uur vanavond. Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau is opgeschroefd naar 5. 

{twitter https://twitter.com/PJAalbersberg/status/1107604708632526850 }
Ook zijn alle moskeeën in Utrecht geëvacueerd uit voorzorg. In een interview met de NOS gaf Saïd Bouharrou, van de Raad van Marokkaanse moskeeën, aan dat er mogelijk ook nog is geschoten bij een moskee. Hij roept dan ook op om de deuren van alle moskeeën in Nederland te sluiten.{twitter https://twitter.com/DreigingNL/status/1107597830766673920 }{twitter https://twitter.com/moontje1965/status/1107609414004101121 >{twitter https://twitter.com/Politie_Rdam/status/1107603359433920512 }

korte verklaring

In een persconferentie vertelde Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, nadrukkelijk dat de genomen maatregelen losstaan van het dreigingsniveau.

"In de rest van het land blijft dreigingsniveau 4 gehandhaafd. Op dit moment is er een ingewikkelde operatie bezig en zijn we op zoek naar de verdachte in risicovolle omstandigheden. De komende uren komt de crisisraad bij elkaar om het vervolg te bespreken."

volgens ooggetuige

Volgens een inwoner van de buurt waar het schietincident plaatsvond, is er meerdere keren geschoten. Een vrouw die op de grond lag, zou het volgende geroepen hebben: "Ik heb niks gedaan!" Dat meldt RTV Utrecht. "Ik kwam van m'n werk vandaan toen het gebeurde. Ik stond bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en zag een vrouw liggen. Ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud was. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en probeerden haar weg te slepen. Toen hoorde ik weer pang pang pang en lieten die gasten die vrouw weer los. Hele chaos daar."

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 10:29:37 +0100
Dit gepensioneerde, wietrokende lesbische stel is razend populair op Instagram https://www.funx.nl/news/omg/41330-dit-gepensioneerde-wietrokende-lesbische-stel-is-razend-populair-op-instagram https://www.funx.nl/news/omg/41330-dit-gepensioneerde-wietrokende-lesbische-stel-is-razend-populair-op-instagram {instagram https://www.instagram.com/p/BujaiaVhVVD/ }

Het Amerikaanse lesbische stel Lee en Sue zijn hartstikke gaande op Instagram. Hun filmpjes, waarin de dames savage met zonnebrillen op (medicinale) wiet roken en een beetje slap ouwehoeren, worden tienduizenden keren bekeken. Hun account 420oldfatlesbians bestaat pas twee weekjes, maar heeft al meer dan zestigduizend volgers. Hoe oud de dames zijn, is een mysterie: "We zijn gewoon in ons derde trimester van het leven."

klaar met stigma's

De twee steken elkaars bongs aan, maken een 'Weed-Ja'-board of verkleden zich als eenhoorns. Hun droge humor valt in de smaak bij het groeiende aantal kijkers, maar er zit ook een bedoeling achter hun Instagramaccount. "We zijn moe van het stigma op wiet, lesbiennes en dikke en oude mensen. Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn", zegt het stel tegen NBC News.

{instagram https://www.instagram.com/p/Bu9sktEHPss/ }

{instagram https://www.instagram.com/p/Bu7KuMdHAbf/ }

medicinale wiet
Lee en Sue begonnen met de online filmpjes toen ze een tijdje geleden met pensioen gingen en van Florida naar Maine verhuisden. In tegenstelling tot hun oude woonplaats, is er in Maine een wat meer open houding ten opzichte van het groeien en gebruiken van wiet. Beide dames maken gebruik van het medicinale marihuanaprogramma. Sue vertelt dat ze altijd open zijn geweest over hun wietgebruik en graag willen laten zien wat voor positieve effecten het kan hebben op mensen met pijn. "Ik heb mijn vrienden al op de helende werking gewezen. Ik zou het geweldig vinden als het legaal wordt en het stigma verdwijnt."

{instagram https://www.instagram.com/p/BvC27ZFHFQ1/ }

 

]]>
News Mon, 18 Mar 2019 10:24:52 +0100