STER Advertentie
STER Advertentie

Verzwegen, maar niet vergeten: Molukkers en Papoea's

Donderdag 6 februari 2014 - 12:00 uur

|

Door:

Kavita

In het weekend van 8 en 9 februari maakt de Stadsschouwburg in Amsterdam plaatst voor strijd, verbondenheid, woede en verdriet. De voorstelling Kain Pikul II - Geblinddoekte verhalen, vertelt over de gedeelde geschiedenis van Molukkers en Nederlanders. Die heftige geschiedenis brengt veel bijzondere verhalen met zich mee. John Leerdam regisseert de voorstelling en vertelde erover in Sound of the City Amsterdam. "Het zijn net mensen die geblinddoekt zijn en die verhalen worden maar verteld. Die blinddoek moet er nu een keer vanaf, bij iedereen."

Molukkers staan bekend als een hechte gemeenschap, maar onder andere de treinkaping bij De Punt en de kampen waar zij woonden zitten nog heel diep. Schrijfster Paulette Smit, die ook te gast was, wil met Kain Pikul II een belangrijke boodschap meegeven. "Er is hoop voor elke bevolkingsgroep die een trauma heeft meegemaakt. We moeten hier in Nederland toch samen met elkaar verder. Je moet erover praten, maar er uiteindelijk een positieve draai aan geven." Kortom, in negativiteit en pijn blijven hangen heeft geen zin.

Kain Pikul II vertelt ook het verhaal van de Papoea's in Nederland. Zij hebben veel overeenkomsten met de Molukkers, maar zijn eigenlijk een beetje in de vergetelheid geraakt. Vanaf 9 november is het weer tijd voor de FunX DiXte 1000! Stem nu en maak kans op kaarten voor de DiXte 1000 Kick Off-Party op 8 november in Amsterdam!

Populair op FunX.nl

  • Delen van Netflix-account wordt aangepakt

  • Spaar je geld beter dankzij deze drie gouden tips

  • Student met shotgun tegengehouden door knuffel van coach

  • Nicki Minaj is getrouwd

  • Dansen op voicemails van je ex is de nieuwe trend op TikTok

  • Rihanna-fans woedend vanwege haar Insta-post met Chris Brown-liedje