FunX Amsterdam

UPDATE: Boze studenten sluiten zich op in VU-gebouw

  1. Newschevron right
  2. UPDATE: Boze studenten sluiten zich op in VU-gebouw
Een ludieke actie vandaag van Actiegroep Titanic op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze groep studenten heeft zichzelf sinds vanmorgen vroeg opgesloten in een grote zaal in het VU-gebouw uit protest tegen de bezuinigingen op hun opleidingen. Daarnaast is er een grote manifestatie gaande bij de hoofdingang van de universiteit.

Razende reporter Ouassima van Sound of the City Amsterdam kreeg een anonieme tip over de actie en is inmiddels aanwezig op de VU om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Eisen
De studenten zijn van plan pas naar buiten te komen als hun eisen zijn ingewilligd. Ze eisen onder andere dat alle zittende studenten die worden getroffen door de bezuinigingen hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn, met alle cursussen en afstudeer- en onderzoeksmogelijkheden die daarbij horen. En dat het college van bestuur en de faculteit het reorganisatieplan ontbinden en in overleg met docenten en studenten een alternatief en toekomstbestendig plan vormen. Lees hier hun complete manifest.

Goed voorbereid
Eerdere sit-in acties hebben niks uitgehaald dus nu wilden de studenten het groter aanpakken. Ze hebben zich dit keer goed voorbereid want ze hebben zelfs al een advocaat ingeschakeld en ze houden rekening met de komst van politie en eventueel de ME.



UPDATE 11.15 uur
Wat vanochtend begon als een demonstratie tegen het slechte beleid van hun opleiding op de VU Amsterdam is inmiddels veranderd in een bezetting. Ze hebben de grote zaal op slot gegooid en FunX reporter Ouassima is erbij!



12.00 uur - VIDEO Update

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Update: 13.05 uur
"Wij blijven hier zo lang aan onze eisen is voldaan", vertelt student #13 aan Ouassima. "Onze belangrijkste eis is dat studenten hun studie kunnen afmaken zoals ze die zijn begonnen. De VU pleegt hier contractbreuk door halverwege een studie de opleiding volledig uit te kleden. Dat is voor ons absoluut onacceptabel."


Update: 15.45 uur

De boze studenten voelen zich nog niet gehoord, maar de VU liet FunX telefonisch weten dat de studenten met hun mogen meedenken over de aanpak van de bezuinigingen bij hun opleiding. De VU meldt verder dat de decanen aan de slag gaan met een voorstel, afhankelijk daarvan zal de actiegroep vertrekken of blijven. De school houdt er rekening mee dat de studenten nog even blijven zitten, maar de VU zorgt ook voor eten en drinken voor de boze studenten.



Update: 17.20 uur
De VU Amsterdam beloofde bij FunX dat de studenten te eten en drinken zouden krijgen, maar volgens Ouassima is er om 17.20 uur nog steeds niets gearriveerd. Daarom is de actiegroep zelf maar eten en drinken gaan bestellen. Dat is dus geen probleem meer, maar sanitaire voorzieningen zorgen voor een creatieve aanpak: "Een WC hebben we niet, maar er is een middeleeuws toilet, oftewel een prullenbak waarin iedereen zijn of haar behoefte doet."



Update 7.10 uur
Ondertussen zijn we een dag verder en hebben de studenten de nacht doorgebracht op de VU. Hoe is het ze vergaan en hoe lang houden ze hun actie nog vol? Fernando vroeg het ze in Start.



Update 14.30 uur
Waarom gaat de actie verder? Heeft actiegroep Titanic al eten en drinken ontvangen van de VU? En hoe denken ze over de onderhandelingen? One'sy vroeg het vanmiddag aan #4 van de actiegroep.

Ster advertentie
Ster advertentie