FunX Amsterdam

"Leven in marinekazerne slechter dan in gevangenis"

  1. Newschevron right
  2. "Leven in marinekazerne slechter dan in gevangenis"
Ongedierte, schimmel op de vloer, geen warm water, je zou bijna zeggen dat de gevangeniscel een luxe hotelkamer is, vergeleken met de plek waar onze mariniers verblijven. Dat blijkt althans uit een interview met een marinier in opleiding in Jouw Stad Amsterdam. Hij stuurde FunX een bericht waarin hij de slechte leefomstandigheden omschrijft.

Ongedierte en schimmel

Onze mariniers slapen met z'n honderden in het gebouw Johan Maurits van Nassau op marinekazerne Erfprins in Den Helder en de leefomstandigheden blijken in dat gebouw vreselijk te zijn: "We hebben last van ongedierte, schimmel op vloeren en de vochtplekken komen door de muren heen. Daarnaast hebben we al twee weken geen warm water gehad," vertelt de marinier in opleiding aan FunX-dj Natasja. "Het is fijner in een gevangenis. Dit is dan doordeweeks je thuis."

Situatie maart 2014, foto's: VBM


Geen bereik

De mariniers hebben niet alleen last van viezigheid, maar ook van een tekort aan contact met de buitenwereld: "We hebben heel slecht internetbereik met WiFi snelheden uit het jaar 2000. In sommige kamers heeft je mobiele telefoon zelfs helemaal geen bereik," vertelt de matroos. "Het is toch je huis waar je met vier man leeft. Zo'n vieze plek hoort gewoon niet!"



Wel veranderingen

FunX sprak ook met Luitenant Ter Zee Bert Vliegen, Hoofd van de Marinekazerne Erfprins sinds 2013. Hij vertelt dat de leefomstandigheden de afgelopen twee jaar in positieve zin veranderd zijn. Hij weet van de klachten, maar volgens Vliegen is er al veel verbeterd en komen storingen nou eenmaal voor in oude gebouwen.

Renovatie

Het gebouw Johan Maurits van Nassau op marinekazerne Erfprins staat inmiddels op de oudbouwlijst en daarom hoeven de bewoners volgens Vliegen niet meer te betalen voor de logies. Tussen 2016 en 2020 zal het gebouw volgens het Hoofd van de Marinekazerne ook gerenoveerd worden. Bert Vliegen nodigt de matroos van harte uit om met hem in gesprek te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie