STER Advertentie
STER Advertentie

"Docu Blackface belicht gevoelig onderwerp met humor"

"Docu Blackface belicht gevoelig onderwerp met humor"

Maandag 30 november 2015 - 14:13 uur

|

Door:

Kavita

Zwarte Piet. Probeer die woorden tegenwoordig nog maar eens in de mond te nemen zonder discussie op te wekken. De Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams besloot de docu Blackface te maken. Hiermee wordt geprobeerd de Zwarte Piet-traditie te verklaren, maar eigenlijk vindt Ross het Nederlands 'dirty little secret'.

Humor

Blackface, waarvan de PREVIEW op CNN.com te zien is, wordt ook in Nederland vertoond. Mitchell Esajas, de voorzitter van New Urban Collective (NUC), heeft het al gezien en kon er eigenlijk wel om lachen, zo vertelde hij aan Eva in Jouw Stad Amsterdam.

"Ik vond het geweldig. Het is een docu over een heel gevoelig onderwerp. Het mooie van die documentaire is dat de regisseur heel veel humor gebruikt en op een grappige manier een pijnpunt en lastig onderwerp bespreekbaar weet te maken." Tijdens de screening op de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd er veel gelachen, maar af en toe was er ook een spanning te voelen.

BESEF

"Voor een buitenstaander is het gewoon absurd om dit als nationale traditie te hebben en dat zie je in de documentaire." Hoewel de meeste mensen langzaam maar zeker beseffen dat er een verandering moet komen, heeft documentairemaker Roger veel haatmail gekregen. "Ik denk dat buiten de randstad veel mensen aan het idee moeten wennen dat Zwarte Piet gaat verdwijnen."

Kijken!

Bekijk de hele documentaire hier. Vanavond is Roger te gast bij Humberto in RTL Late Night.

 

 

Populair op FunX.nl