FunX Amsterdam

Nichole Buch: ''Het leven kan tegenzitten, maar het is geen reden om crimineel gedrag te vertonen''

  1. Newschevron right
  2. Nichole Buch: ''Het leven kan tegenzitten, maar het is geen reden om crimineel gedrag te vertonen''

In de RTL-documentaireserie 'Buch Buiten de Bajes' duikt Nicole Buch in de wereld van de Top600, de zeshonderd meest lastige criminelen in Amsterdam. Nicole is slachtoffer van een inbraak en een overval geweest en heeft zelf ervaren hoe groot de impact kan zijn van zo'n daad. Daarom gaat ze de confrontatie aan met verschillende criminelen en ex-criminelen om erachter te komen hoe zij in staat zijn om zo'n misdaad te begaan.

Slachtoffers en daders

Nicole werd drie jaar geleden slachtoffer van een inbraak én van een brute gewapende overval in haar eigen huis. De serie ontstond vanuit haar persoonlijke behoefte om begrip te krijgen voor alle betrokkenen, zowel de slachtoffers als de daders. Waar komen ze vandaan en welke kansen hebben ze wel of niet gekregen? Ze ging zelfs in gesprek met één van de daders van haar eigen inbraak.

''Alles lag overhoop. Ik vroeg hem ook: is het nodig om zo'n puinhoop te maken?''

Droom

Eén van de jongens die ze spreekt is Dylan. Na een ongeluk verloor hij drie vingers. Voor die tijd was hij pianist, dus zijn droom viel volledig in duigen. Vervolgens kwam hij op het verkeerde pad terecht. Het is een patroon dat vaker voorkomt bij criminelen, maar volgens Nicole betekent zo'n grote tegenvaller absoluut niet dat je er niets meer aan kunt doen dat je in de gevangenis terechtkomt.

''Het leven kan tegenzitten, maar het is geen reden om crimineel gedrag te vertonen.''

Angst

Nicole heeft al jaren gesprekken met criminelen en vindt dat totaal niet eng. Ook voordat ze daaraan begon, kende ze weinig angst. Uiteraard vond ze de inbraak in haar huis wel spannend, maar bang zou ze zichzelf niet willen noemen.

''Ik was al nooit bang. Bij de inbraak ben je natuurlijk wel gespannen en de adrenaline stijgt tot ver boven de haargrens.''

Top600

De Aanpak Top600 is een initiatief van de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Het hoofdthema van die aanpak is resocialisatie. De zeshonderd lastigste criminelen worden op een lijst geplaatst en ze worden ook na hun vrijlating gevolgd. Er is al begeleiding in de gevangenis, maar nu krijgen ze ook buiten begeleiding. Er wordt samengewerkt tussen de organisaties binnen en buiten, waardoor er meer mensen uit de criminaliteit blijven. Sinds deze aanpak is het aantal mensen dat weer op het criminele pad terecht komt, gehalveerd.

''Ik denk wel dat het werkt. Niet voor iedereen, dat zou te idealistisch zijn. Maar resocialisatie in het algemeen werkt wel. Iedereen die je helpt om weer op het rechte pad te komen, is mooi meegenomen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de rest van de maatschappij.''

Top400

Naast de Top600 bestaat er ook een Top400. In deze lijst staan enkel jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Vaak zie je dat het bij hen al misgaat in de opvoeding. De situatie verergert als de jongeren ook niet mee kunnen komen op school.

''Wat je ziet is dat veel van deze jongeren geen opvoeding hebben gehad. Ze komen vaak uit kansloze situaties en gebroken gezinnen. Deze jongeren laten zich veel makkelijker beïnvloeden door slechte personen.''

Omgeving

Tijdens het maken van deze serie kwam Nicole er ook achter wat er gebeurt als je jongeren in een andere omgeving plaatst. In de laatste aflevering reisde Nicole af naar Polen, waarbij jongeren die in crisissituaties verkeren in gastgezinnen worden geplaatst. Bekijk de aflevering van gisteravond hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie