STER Advertentie
 • FunX NL
 • - Dance
 • - Slow Jamz
 • FunX Amsterdam 96.1 FM
 • - Arab
 • FunX Den Haag 98.4 FM
 • - Hip Hop
 • FunX Rotterdam 91.8 FM
 • - Reggae
 • FunX Utrecht 96.1 FM
 • - Latin
STER Advertentie

Recap Jouw Stad Amsterdam met onder andere Rotjoch en ValsBezig

Recap Jouw Stad Amsterdam met onder andere Rotjoch en ValsBezig
FunX

Vrijdag 8 september 2017 - 13:25 uur

Jouw Stad Amsterdam was vandaag live in de Bims. Daar trad onder andere The Originals Brassband op, kwamen Rotjoch en Gikkels praten en waren er natuurlijk mensen uit de Bijlmer zelf aan het woord. 

The Originals Brassband

Ondanks het slechte weer, wist de 11-koppige band het Anton de Komplein van een flinke doses lekkere muziek te voorzien. De live-uitzending in de Bijlmer was met veel positief lawaai geopend. Veel mensen bleven staan kijken, ook al moeten ze ergens anders naartoe of moeten ze gaan werken. Sommigen begonnen zelfs spontaan te dansen. Na het optreden sprak radio-dj Eva Cleven met bandleider Clyde, die in de Bijlmer is opgegroeid. "Veel mensen zien de Bijlmers als iets duisters, maar het is echt een hele warme plek", vertelt de bandleider. Voor hem voelt de Bijlmer altijd een beetje als thuiskomen. 

'Interview The Originals Brassband'

MODE IN DE BIMS

Reporter Celine was al eerder op de dag in de Bijlmer, om uit te zoeken hoe het zit met mode in Zuidoost. Ze sprak met Esther van Nieuw Jurk. Zij volgt rappers uit de Bijlmer en is geïnteresseerd in de link die ze met mode hebben. Het idee van Celine is ontstaan uit het feit dat bijna alle artiesten, zoals SMIB en Soultrash, merchandise hebben. Volgens haar is de loyaliteit in de Bijlmer naar rappers en hun kleding erg groot. De straatcultuur en de invloeden van verschillende culturen hebben volgens de dame van Nieuw Jurk erg veel invloed op de huidige mode. Dat is terug te zien op de catwalk, waar soms zelfs rappers meelopen. Celine zegt dat de mode van de Bijlmer, in vergelijking met de mode in het centrum van Amsterdam, vooral wat losser is. 

'Interview met Esther van Nieuw Jurk'

Valsbezig

In winkelcentrum Ganzenhoef komt Eva Cleven de mannen van ValsBezig tegen. De artiesten waren vaak te vinden in het winkelcentrum. Ze kwamen chillen, dansen en kattenkwaad uithalen. Het winkelcentrum is volgens de mannen het centrale punt van ValsBezig. Dat de jongens uit de buurt komen, is volgens velen ook in hun muziek te horen. De guys van ValsBezig keken vooral op naar artiesten als Cho en Akwasi, die mede van invloed zijn geweest op hun muziek. De mannen hadden ook nog een verassing voor hun fans. Ze gaven tickets weg voor een show.    

'Interview met ValsBezig 1' 'Interview met ValsBezig 2'

Muziekscène in de bijlmer

Eva Cleven sprak met Rotjoch over muziek uit de Bijlmer. De voorman van 101Barz vertelt dat de Bijlmer lange tijd een achterstandswijk is geweest. Veel mensen gingen zich daarom richten op entertainment en muziek. Creativiteit was dus ingebakken in de Bims. De sound was vroeger wel veel ruiger, met meer bass. Tegenwoordig zijn er veel Caribische invloeden te horen volgens Rotjoch. Ook wilden weinig mensen rappen in Rotjochs tijd. Degenen die rapten, deden het puur vanwege hun passie en deels voor het geld. Tegenwoordig heeft de frotman van 101Barz het gevoel dat veel meer jongeren muziek gaan maken, omdat ze denken dat daar veel geld mee te verdienen valt. Toch blijft Amsterdam-Zuid hiphoptalent voortbrengen. Iemand die we volgens Rotjoch echt in de gaten moeten houden, is JoeyAK

'Rotjoch over de muziekscene uit de Bijlmer'

Club Marshals Amsterdam

De club die in Zuidoost verbindt door middel van sport onder begeleiding. Iedereen is welkom bij de club. Van jong tot oud. Volgens de club heeft iedereen talent, maakt niet uit waar je vandaan komt. Club Marshals Amsterdam geeft clinics op basischolen en maakt de combinatie tussen school en sport. Op deze manier proberen ze jongeren te motiveren om te sporten en ze van de straat te houden. Dat doet Club Marshals Amsterdam bijvoorbeeld met jongeren die problemen hebben met zichzelf en/of met de buitenwereld. 

'Report Celine: Sport in de Bims'

50 JAAR BIJLMER

Samen met Gideon Everduim a.k.a. Gikkels kijkt Eva Cleven terug op 50 jaar Bijlmer. Gideon vertelt dat de Bijlmer een mooi groen gebied moest bieden voor middenklassers. Uiteindelijk is er een golf met Surinaamse mensen gekomen. Zij moesten nog integreren. Naarmate de jaren verstreken ging de wijk er anders uitzien. De Bijlmer kreeg een grimmig imago en Heesterveld werd zelfs een rode zone. Bij veel mensen bestaat dit grimmige imago nog steeds, terwijl de Bims volgens Gikkels tegenwoordig juist een florerende wijk is. Door de verschilende culturen is het een bakermat van kunst en cultuur. Er is veel vernieuwing en heel veel creativiteit. Volgens Gideon geldt de Bijlmer daarom als voorbeeld voor heel Nederland. 

'Interview: Gikkels - 50 jaar Bijlmer'

Heesterveld Creative Community 

Angelo Bromet is de oprichter van de Heesterveld Creative Community. De plek stond op de lijst om gesloopt te worden. Uiteindelijk is de openbare ruimte opgeknapt door middel van allerlei geschilderde kleuren. Angelo vertelt dat mensen in de beginjaren van de community creatief genoeg moesten zijn om er deel van uit te maken. Toen was er in de community onder andere een pop-up restaurant te vinden, waar mensen uit te wijk kwamen koken. Tegenwoordig is de creativiteit niet meer verplicht. Iedereen is welkom. Angelo's dochter is nu ook actief in Heesterveld. Samen met studenten probeert ze nog meer leven in de wijk te brengen.

'Interview met Angelo Bromet over de Heesterveld community'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het FunX nieuws? Stuur dan een WhatsApp'je met FUNX AAN naar 06 22 97 48 23 en meld je aan voor onze updates!

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.amsterdam.34262-jouw-stad-amsterdam-live-vanuit-de-bijlmer"}