STER Advertentie
STER Advertentie

Studenten protesteren in pyjama tegen nieuwe woonregels

Studenten protesteren in pyjama tegen nieuwe woonregels
ANP

Donderdag 5 december 2019 - 14:12 uur

|

Door:

Milou

In Amsterdam stonden vanmorgen tientallen studenten in hun pyjama of badjas voor het huis van burgemeester Halsema. Dit deden ze om te protesteren tegen de nieuwe, strengere woonregels die volgend jaar ingaan, oftewel de huisvestingsverordening. Dat nieuwe beleid zorgt voor veel onrust onder studenten, omdat ze bang zijn op straat te worden gezet door hun huisbaas.

Steeds meer gedeelde woningen

In de nieuwe regels staat onder andere dat per wijk nog maar 5% van de woningen bestemd mag zijn voor studenten, waardoor bestaande studentenhuizen dreigen te verdwijnen. Ook moet vanaf 2020 elke bewoner een huurcontract hebben. Volgens de verantwoordelijk wethouder, Laurens Ivens, zijn de nieuwe regels nodig, omdat het aantal gedeelde woningen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Studenten hoeven volgens hem niet ongerust te zijn, omdat huisbazen nu nog een vergunning kunnen aanvragen op basis van de oude regels. 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitstel

Het protest was een idee van de Amsterdamse Kamer van Verenigen, een overkoepelende organisatie van studentenverenigingen. Volgens hun realiseert de gemeente zich niet wat voor gevolgen de nieuwe regels hebben hebben voor studenten. Zij zien dan ook graag dat er uitstel komt van de nieuwe maatregelen, omdat het volgens hun niet reëel is om binnen drie weken een vergunning aan te vragen 'waarmee je de regeling voorlopig mag omzeilen'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Meisje (14) installeert camera’s om mishandeling van haar vader te bewijzen

  • Belgische politie vindt wietplantage in een brug

  • 9 combinaties die heerlijk zijn met instant noodles

  • Netflix verhoogt prijzen in Europa: Nederland wordt overgeslagen

  • Eminem maakt statement tegen wapengeweld met nieuw album 'Music To Be Murdered By'

  • Fan van 'You'? Netflix Original 'The Stranger' is je nieuwe serie