STER Advertentie
STER Advertentie

Amsterdamse Daniël (19) vrij na 4 weken in vreemdelingendetentie

Amsterdamse Daniël (19) vrij na 4 weken in vreemdelingendetentie
ANP

Zaterdag 7 december 2019 - 11:06 uur

|

Door:

Milou

De 19-jarige Amsterdamse Daniël die deze week volop in het nieuws kwam omdat hij na het inschrijven voor een studie in de cel belandde, is nu vrij. Hij bracht vier weken in de vreemdelingendetentie in Rotterdam door, omdat hij niet in het bezit bleek te zijn van een Nederlandse identiteit. Nu is er een nieuwe aanvraag in gediend voor een verblijfsvergunning en die mag hij in vrijheid afwachten.

Uitgezet?
Het is nog steeds niet zeker of Daniël in Nederland mag blijven. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil hem namelijk uitzetten naar de Dominicaanse Republiek. Dat is het geboorteland van zijn ouders, waar hij zelf nog nooit geweest is. Daniël werd namelijk op jonge leeftijd door zijn ouders achtergelaten bij zijn opa en oma.

Lees ook: Amsterdamse Daniël (19) belandde als illegaal in gevangenis toen hij zich wilde inschrijven bij studie

Opgepakt

Toen Daniël zich onlangs wilde inschrijven bij een opleiding, ging het mis. Hij ging een paspoort aanvragen bij de gemeente, maar er werd ontdekt dat hij - ondanks geboren en getogen te zijn in Amsterdam - niet over een Nederlandse identiteit beschikt. De gemeente schakelde de IND in en Daniël werd opgepakt. De eerste paar dagen wist niemand waar hij was. 

Petitie

Veel mensen spraken hun ontevredenheid over de zaak uit, zoals burgemeester Halsema en verschillende politici. Zij riepen dat Daniël absoluut niet thuishoort in detentie en dat er snel een oplossing moet komen. Ook werd er een petitie gestart om Daniël vrij te krijgen. Die werd binnen een paar dagen zo'n 30.000 keer ondertekend. Dat is inmiddels dus gelukt: gisterenavond werd Daniël (voorlopig) vrijgelaten, net op tijd voor de verjaardag van zijn oma.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

Populair op FunX.nl

  • Deze twee albino-zusjes veroveren Instagram met hun prachtige foto's

  • TVOH-kijkers boos op Lil Kleine na wegstemmen 16-jarige Charine

  • Zus van overleden Fabienne (Over Mijn Lijk): "Ik mis haar positiviteit"

  • Famke Louise werkt samen met Afro Bros op 'Sexy Loca'

  • Inez, Ali B, Kes en Ayoub over viral TVOH-battle: "We zagen dit niet aankomen"

  • Rijden met alcohol op? Dan kan je straks meteen je rijbewijs kwijtraken