Close-up

Asma (23): "Mantelzorger zijn is zwaar, maar mijn vader helpen geeft me kracht"

foto: Asma
  1. Newschevron right
  2. Asma (23): "Mantelzorger zijn is zwaar, maar mijn vader helpen geeft me kracht"

"Als mantelzorger ben ik elke dag bezig met de vragen: 'gaat het wel goed met mijn vader?' 'Wat kan ik doen om het hem zo draaglijk mogelijk te maken?' Mijn vader heeft in de afgelopen vijf jaar namelijk meerdere herseninfarcten gehad en sinds een jaar of drie heeft hij Alzheimer. Daarnaast heeft hij nog meer medische klachten, zoals diabetes, een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Samen met mijn moeder en tweelingbroer zorg ik voor hem. Zijn gezondheidssituatie en humeur verschillen per dag.

Natuurlijk is het soms best wel zwaar. Zo heb ik ervoor gekozen om mijn master Health Care Management deeltijd te doen. Maar het is een geleidelijk proces waar je langzamerhand in meegroeit. Het is een rollercoaster waar ik steeds beter mee om kan gaan. En ik heb gelukkig veel hulp gekregen, bijvoorbeeld van mijn studiebegeleider, bij wie ik altijd terechtkon met vragen over hoe ik mijn studie kon plannen, maar ook gewoon om mijn verhaal te doen. Emotioneel gezien had ik niet door dat mijn thuissituatie als 'zwaar' gezien werd. De studiebegeleider vond het knap dat ik mijn studie combineerde met mantelzorg, maar voor mij was het normaal dat ik als kind bij huishoudelijke en zorgtaken betrokken werd.

Met mijn studiebegeleider sprak ik ook over mijn toekomst. Hoe kan ik nou een goede baan vinden als ik me daar misschien niet altijd voor de volle honderd procent mee bezig kan houden? Vragen waar ik best mee worstelde en die me ook emotioneel instabiel maakten. Ik hield me altijd sterk, zeker voor mijn ouders. De ziekte van mijn vader heeft me geleerd dat het leven niet altijd gaat zoals we willen.

Ik put veel kracht uit mijn geloof. Daarin vind ik rust en vrede. Mijn vader is onder andere islamitisch schriftgeleerde geweest. Hij heeft zijn gemeenschap gediend en veel voor mensen betekend. Daar ben ik trots op. Het geeft mij de kracht om hem nu te helpen. Hij heeft me geleerd om tegenslagen aan te pakken met kracht, moed en geduld. Vroeger snapte ik niet wat hij me probeerde te leren, maar nu wel. De rollen zijn omgedraaid. Nu zorg ik voor hem.

Ik heb ook veel contact met andere mantelzorgers. Dat is fijn en heel waardevol. Je bent lotgenoten met een verbindend doel: zorgen voor een dierbare. Je kunt elkaar tips en adviezen geven en vooral een luisterend oor voor elkaar zijn. Vijf maanden geleden heb ik me aangemeld als junior ambassadeur mantelzorg in de gemeente Den Haag. In mijn rol als ambassadeur wil ik vooral in contact komen met andere jonge mantelzorgers. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. Mijn boodschap aan jonge mantelzorgers is dan ook: pak de hulp die je aangeboden krijgt met beide handen aan."

- Asma (23)

Hulp voor jonge mantelzorgers

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Hiermee wordt extra aandacht en waardering gevraagd voor jonge mantelzorgers. Zo stimuleert de campagne Deel Je Zorg mantelzorgers om over hun struggles te praten. Een kwart van de Nederlandse jongeren zorgt namelijk voor een iemand in zijn of haar directe omgeving en dat kan zorgen voor stress en andere psychische klachten. Ook lopen ze meer kans op studievertraging.

Ben jij een jonge mantelzorger en kun je wel wat hulp gebruiken? Of wil je gewoon even je ei kwijt? Op mantelzorg.nl/jongzorgen vind je meer informatie en bij de Mantelzorglijn 030-7606055 kun je terecht met al je vragen.

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie