FunX Den Haag

Haagse wethouder: Loop de calorieën uit je lijf

  1. Newschevron right
  2. Haagse wethouder: Loop de calorieën uit je lijf
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh vertelde vanmiddag bij FunX dat hij zich zorgen maakt om de gezondheid van Haagse jongeren. Hij droomt van een verbod op snoeptraktaties op de basisschool. Als het aan hem ligt worden winkels anders ingericht en moeten ouders meer verantwoordelijkheid nemen.

Traktaties

Rabin Baldewsingh ziet het liefst een ander trakteerbeleid op scholen: "Ik moet kijken in hoeverre ik met schoolbesturen een afspraak kan maken om het trakteerbeleid te veranderen." De wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie wil dat kinderen blijven trakteren en zingen, maar dan anders: "met gezond voedsel zoals fruitsaté, in plaats van snoep." Ook ergert hij zich aan energiedrankjes: "Ik kom heel veel kinderen tegen met energiedrankjes in hun tas. Dat kan niet! Ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ik ben anders wel bereid om ze toe te spreken."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F87411882"></iframe>
{/source}

Allochtonen ongezonder

Allochtonen ongezonder Het is volgens Baldewsingh nodig om gezonder te leven. Zo vertelt de wethouder dat 12% van de autochtone jongeren overgewicht heeft, maar bij Turken is dit aantal 32%. Bij Marokkanen spreken we van 26% en bij Hindoestanen 19%. Volgens Baldewsingh komt dit door een tweetal redenen: "Ze hebben hun voedingspatronen niet aangepast aan de levenswijze in Nederland en ze brengen hun voedingspatronen niet in balans door te bewegen."

Combinatie

Rabin Baldewsingh vindt af en toe een patatje niet erg, maar volgens hem moeten we het meer combineren met bewegen. "Loop bijvoorbeeld die calorieën uit je lijft. Die combinatie promoot ik." Om dat extra kracht bij te zetten, heeft de wethouder een leefstijlcentrum voor jongeren geopend. Dat deed hij in samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, een diëtistencentrum en de Haagse Hogeschool. De wethouder wil FunX hier ook bij betrekken.

Stevige party's

Baldewsingh roept jongeren op om gezond te gaan eten en sporten, maar hij is zelf niet de dunste. Daarom wil de wethouder het goede voorbeeld geven en de strijd aangaan met zijn 104 kilo's. Daarvoor moet hij overigens wel afstand nemen van roti en andere lekkere gerechten. Ook heeft hij zich voorgenomen om op tijd te eten en niet zo laat zoals de meeste Hindoestanen volgens hem doen. Misschien helpt het dat Baldewsingh gek is op stevige party's zoals Hindoestaanse bruiloften.



Ster advertentie
Ster advertentie