FunX Den Haag

Neushoorn meer of minder, wat maakt het uit?

  1. Newschevron right
  2. Neushoorn meer of minder, wat maakt het uit?
Er worden meer dieren gedood dan geboren, want illegale handel in bedreigde diersoorten wordt een steeds groter probleem. Om dit en de stroperijen tegen te kunnen gaan, is het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Den Haag van plan een nieuwe commissie oprichten. Voor neushoorns is de situatie zo ernstig dat ze met uitsterven worden bedreigd. "Er zijn nog maar ongeveer 25000neushoornsin de hele wereld," dat vertelde Christiaan van de Hoeven van het WNF in Sound of the City. De stroperij van dit diersoort is met ruim 5000 procent toegenomen.

Terwijl er tot 2007 nog tien tot vijftien neushoorns werden gestroopt, waren het er vorig jaar ruim 1000. Waarschijnlijk komt deze grote stijging door iemand uit de Vietnamese regering. Die persoon beweerde dat hij was genezen van kanker door het gebruik van de hoorn van dit dier. "We vermoeden dat dat één van de grote redenen hiervoor is, waardoor het een trend geworden is. Nu is het zo duur dat het een trend is om te laten zien dat je veel geld hebt."

Door de flinke stijging van de stroperijen, wordt het ecosysteem uit balans gebracht. "Het systeem waar alle planten en dieren in leven dat is een evenwichtig systeem. Als je er onderdelen uithaalt, dan is de kans dat zo'n systeem instort vrij groot. Je kan niet onderdelen eruit halen zonder dat het effect heeft op de rest van het systeem."



Ster advertentie
Ster advertentie