STER Advertentie
STER Advertentie

Agent Mitch Henriquez-zaak krijgt voorwaardelijke celstraf, andere agent vrijgesproken (2)

Agent Mitch Henriquez-zaak krijgt voorwaardelijke celstraf, andere agent vrijgesproken (2)
Mitch Henriquez

Woensdag 19 juni 2019 - 13:36 uur

|

Door:

Milou

De agent die in juni 2015 tijdens de arrestatie van Mitch Henriquez een nekklem gebruikte, heeft vandaag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekregen. Hij is door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van doodslag, maar schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg. De andere agent werd volledig vrijgesproken, zijn handelingen werden als rechtmatig beschouwd.

Lees ook: Twee politieagenten vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Onaangenaam, maar terecht'

In een eerder stadium van de zaak verklaarde het Openbaar Ministerie de combinatie van het geweld van de agenten tijdens de arrestatie - ze gebruikten een wapenstok, een nekklem en pepperspray - als buitenproportioneel te beschouwen. Het gerechtshof ziet het echter anders. Volgens het gerechtshof is het geweld van de agent die pepperspray in Mitch' gezicht spoot en hem sloeg terecht. "Hoe hard en onaangenaam ook", aldus het gerechtshof.

Zorgelijk

Gerald Roethof, advocaat van de ex en zoon van Mitch, vindt de uitspraak zorgelijk. Vooral het feit dat de nekklem niet op voorhand strafbaar is: "Als samenleving kan je de vraag stellen of je hier mee blij moet zijn."

Geen beroepsverbod

In april eiste het OM een beroepsverbod van twee jaar tegen de twee agenten. Volgens de aanklagers ontstond het risico dat een soortgelijke situatie opnieuw kon gebeuren,  omdat de politiemannen geen inzicht toonden dat ze op de verkeerde manier hadden gehandeld. Het gerechtshof is echter niet meegegaan met het beroepsverbod, tot groot verdriet en frustratie van de nabestaanden. 

Lees ook: Alle betrokken agenten zaak Mitch Henriquez mogen bij politie blijven

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AANHOUDING

De Arubaanse Henriquez overleed in 2015 op 42-jarige leeftijd, nadat hij na een festival in het Haagse Zuiderpark door de politie werd aangehouden. De agenten gebruikten een wapenstok, een nekklem en pepperspray en sloegen hem in het gezicht. Hij raakte buiten bewustzijn en werd naar het politiebureau gebracht, in plaats van naar het ziekenhuis, zoals het protocol voorschrijft. Na zijn dood ontstonden er grote rellen in de Haagse Schilderswijk.

Populair op FunX.nl

  • Jennifer Lopez maakt Jimmy Fallon af in TikTok Challenge

  • Snitchen voor geld, of niet? Zo werkt een anonieme tiplijn

  • Jongens lieten zich bijten door giftige spin om Spider-Man te worden

  • Archie zat 36 jaar onterecht vast en blaast nu 'America's Got Talent' omver

  • Tripje naar Japan? Krijg een deel van je reis vergoed

  • Numidia blikt terug op ramadan: "Ik besefte dat alles wat ik heb waardevol is"