FunX Den Haag

Gemeente Den Haag wil herdenkingsmonument Srebrenica plaatsen

foto: ANP ROBIN UTRECHT
  1. Newschevron right
  2. Gemeente Den Haag wil herdenkingsmonument Srebrenica plaatsen

De gemeente Den Haag wil een nationaal monument ter herdenking van de genocide in Srebrenica plaatsen. Burgemeester Jan van Zanen maakte zaterdag bekend dat de mogelijkheden momenteel worden onderzocht. "Als stad van vrede en recht is het ons van belang om het drama dat zich in 1995 heeft afgespeeld te herdenken", aldus de nieuwe burgervader.

Den Haag en Rotterdam

De Vereniging van overlevenden van de Srebrenica genocide juli 1995 in Nederland kwam met het idee voor een nationaal Srebrenica-monument. Ze hebben ook Rotterdam benaderd met het verzoek. Uiteindelijk hebben beide steden besloten dat één stad een nationaal monument moet plaatsen. De keuze zou op Den Haag zijn gevallen, omdat het voormalig Joegoslaviëtribunaal in de hofstad stond. Het Joegoslaviëtribunaal was verantwoordelijk voor het vervolgen van personen die verdacht werden van het schenden van het internationaal humanitair recht tijdens de Joegoslaviëoorlogen in de jaren 90.

Srebrenica Genocide

Op 11 juli 2020 was het precies 25 jaar geleden dat er meer dan 8.000 Bosnische moslimjongens en -mannen door Bosnisch-Servische troepen om het leven zijn gebracht in de stad Srebrenica.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie